"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

January 6, 2011

Nasi Beriani Lapis versi Chik Ani


Salam Kembali...

Rasanye lama noi tak bersiaran...
Macam2 ler aktiviti nyer tu...
Kalu dulu duk jepun tak ngadap komputer 1 hari cam tak senang duduk...
La ning...
Nak ngadap komputer pon kena cari masa sesuai...
Skrg Aqil dah start sekolah...
Pelan2 leh cari masa ngadap komputer nih...

Ok...
Nih kisah nasi beriani versi chik ani...
Kalu musim rayakan...
Rumah chik ani nih mmg wajib wat nasi nih...
biasanye raya ke 2 atau ke 3...
so biasanye mmg kiteorg, sepupu sepapat n saudara mara...
mmg simpan perut...
ahaks...So korang tau ler kesedapannye tu...
Dek kerana minat nak try...raya bebaru nih sempat gak ler pi nuntut resepi...
Orang pi beraya kite pi sekodeng resepi...
masa pi tu sempat gak nengok camne chik ani kite tu duk melapis...
coz masa pi tu nasi nyer baru masak...
cuma tak dilapis lagi...

Tapikan yg paling mengecewakan...
Nasi beriani kat atas tu bukan guna air rebusan tulang...
Haku tibai ngan ayam je...
dek tak sabo tunggu bahan lengkap so haku tibai je ngan ape2 yg ade...
ngeh...ngeh...
tau di chik ani kompen kena tarik telinga...
dah dipesan kalu tak cukup bahan, jgn buat lg...
so rasa nasi kat atas tu ade ler kurang ummppphnyer...

Jom kite tgk resepinyer tu...
Mane tau kot2 korang rajin nak menerai...
(tp rempah tu ade kat kedai Pasar Payang kat Terengganu je tau)

NASI BERIANI LAPIS
Rujukan Asal : Chik Ani
Diolah : Aishah@ummiaqil

Bahan utk Beriani Daging
(kalu guna daging kambing lebihkan rempah bukhari)

  • 1 kg daging ] potong bersih - perap dgn jus limau, bwg goreng, susu cair (kdr bahan biar semua bahan berbalut pd daging)
  • rempah 4 beradik (anggaran masak nasi minyak)
  • 1 s/b penuh(membukit) rempah bukhari meena ]*
  • 2 s/b penuh(membukit) rempah beriani masala ]* - jadikan pes
  • 1 s/b penuh (membukit) rempah kurma meegi ]*
  • 1 inci halia ] - tumbuk kasar
  • 4 ulas bwg putih] - tumbuk kasar
  • 2 labu bwg besar - kisar
  • 1 s/b minyak sapi
  • 3 biji tomato - ptg 8
  • 1 biji bwg besar - mayam halus
  • 2 biji cili merah - ptg 2
  • 2 biji cili hijau - ptg 2
  • 4 helai daun bay
  • 3 s/b sos tomato
  • daun pandan - bersihkan dan carik2
  • 1 cwn minyak
  • 1 s/b marjerin
  • sedikit belacan
Caranya
  1. Panaskan minyak kemudian masuk minyak sapi kemudian marjerin.
  2. Tumis rempah 4 beradik dan daun pandan.
  3. Masuk bwg mayam goreng sampai garing.
  4. Masuk halia & bwg putih goreng sampai garing.
  5. Masuk bwg kisar & biar pecah minyak.
  6. Masuk rempah yg dijadikan pes & biar pecah minyak.
  7. Masuk tomato buah dan lada serta daun bay, kemudian goreng sampai layu.
  8. Masuk sos tomato, goreng rata.
  9. Masuk sedikit air (masa nih!!! periuk dah nak berkerak)
  10. Masuk daging & airnya sekali.
  11. Masuk belacan.
  12. Bila mendidih, masuk air dan biar daging empuk dan masak sampai kering.
  13. Bila dah kering padam api dan biar sejuk.
  14. Bila dah sejuk, ambil minyak utk proses lapis nasi.

Bahan utk Nasi Beriani
  • 1 kg beras basmati mongo (betui ke eje ekk-gune jenis nih lagi best)
  • 4 s/b minyak
  • 1 s/b marjerin
  • 1 s/b minyak sapi (lebih skit dari marjerin)
  • 1 labu bwg besar - dimayam
  • 3 helai daun bay
  • 2 s/b bwg kisar
  • 1 s/b penuh rempah bukhari meena - jadikan pes
  • air ikut sukatan beras (1 cwn beras : 1 cwn air) - guna air rebusan tulang
  • susu cair (anggaran biar air masak nasi nanti keruh je - jgn lebih nanti muak)
  • 2 s/b susu pekat manis
  • rempah 4 beradik
  • 1 inci halia ]- tumbuk kasar
  • 4 ulas bwg putih ]
  • air mawar/darurat korang bancuh esen rose ngan skit air
  • daun ketumbar
  • pewarna kuning
  • safron
  • 1 s/b garam kasar

Caranya
  1. Bersihkan beras dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak & tumis rempah 4 beradik hingga naik bau & garing.
  3. Masuk bwg kisar, halia dan bwg putih, goreng hingga betui2 garing.
  4. Kemudian masuk rempah yg dijadikan pes, goreng hingga betui2 garing juga.
  5. Masuk air rebusan daging biar mendidih dan masukkan garam dan susu pekat.
  6. Masuk susu cair, anggaran air keruh sedikit dan biar mendidih.
  7. Masuk daun bay dan beras, masak mcm nasi biasa.
  8. Bila nasi masak masuk pewarna kuning dan safron. Gaul perlahan2 biar rata menggunakan piring.

Bahan utk Melapis Nasi
  • Minyak dari beriani daging
  • Daun pudina
  • Biji gajus
  • Buah kurma
  • Buah kismis - kalu blh goreng sekejap ngan minyak masak nasi
  • Bawang goreng
  • Kacang hijau
  • Safron
Caranya
  1. Keluarkan 2/3 nasi dalam bekas lain, guna piring.
  2. Tabur semua bahan lapis, beriani daging dan masukkan 1/3 nasi.
  3. Ulang langkah 2 hingga habis nasi.
  4. Siram air mawar dan minyak dari beriani daging.
  5. Tutup periuk dan panas seketika nasi tu.
  6. Siap. Boleh dihidang bersama ayam masak merah dan ayam goreng berempah.
uishhh ponat makcik...berjela tuuuu...so dek berjela ler den tibai je ngan bahan yg ade...nak tunggu lengkap lambat sgt ler...ngeh...ngeh...

No comments:

There was an error in this gadget