"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

January 22, 2011

Souffle Cheese Cake versi buku Jepun


Salam Kembali...

Nih citer misi wat cheese cake yg dah berjaya...
Tqvm akak linda ngan akak meen...
Opss lupa sorang lagi, Akak rinnn...
Atas tip2 yg dikasi tu...

Resepi tu sat noi...
Buku tertinggal kat umah...
tpkan rasa dia mmg umppphhh...
ahaks, naik bakul angkat sendiri nih...
tpkan mmg tui ahh dulu wat tak jadik pon rasa sedap gakkk...
nanti kite kelik umah kite citer resepinyer ya...

Maaf noii...
tennet wat hal sejak blk br nih so ari nih boleh ler tahan skit...
ok kite sambung resepi bebaru nih ekkk...


Souffle Cheese Cake

Bahannya (utk loyang saiz 7 tp kalu nak tinggi saiz 6)
  • 250gm cream cheese
  • 60gm gula halus
  • 30gm butter tanpa garam *kite tibai je butter biasa
  • 3 biji kuning telur
  • 100 ml namacream / fresh cream (guna nih lagi best) / susu cair
  • 1 1/2 s/b jus lemon
  • 2 s/b tepung jagung
  • 3 biji telur putih
  • 30gm gula halus

Caranya
  1. Pukul cream cheese bersama gula hingga rata, masukkan butter pukul lagi.
  2. Kemudian masukkan telur 1 by 1 dan pukul rata, diikuti fresh cream sedikit demi sedikit.
  3. Selepas itu masuk jus lemon dan juga tepung, gaul rata kemudian tapis (kite tak tapis pon)
  4. Dalam bekas lain, pukul telur putih hingga berbuih sedikit dan masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul sehingga buih telur tu bertanduk @ kalu terlingkup tak jatuh.
  5. Kemudian, bahagi kepada 3 bahagian masuk 1/3 putih telur dlm step 3 dan ratakan kemudian tambah lagi 1/3 ratakan sehingga habis.
  6. Gris loyang dan taruk kertas, masukkan adunan yg siap tadi
  7. Panaskan oven 160 darjahC dan bakar selama 45-50 secara water bath bergantung kepada oven memasing ya.
  8. Lepas siap biar je dlm oven tu dlm 15-30 minit utk elak kecut bhgn tgh n tepi.
  9. Lepas 30minit biar lg dlm oven selama 30 minit dgn pintu terbuka. Pastu baru leh sejukkan sblm dikeluarkan dari loyang.


5 comments:

kak ina kl (1) said...

salam..oh yer ker turun kl? apa nak buat tak ada rezeki nak jumpa..insyallah lain kain kalau turun lagi bagitaulah yer.

LinRosly said...

Assalamualaikum Aisyah....
Wow!!! Tingginya Mesti Gebusss!!! Ni...

Aishah @ Ariffin @ Aqil said...

to kak Ina kl(1)
salam kembali...insyaAllah kalu g kl tak terkejar2 boleh lah jumpa ya...

to LinRosly
Waalaikumusalam akak
Try ahh resepi dah ade tu...

Rabiatun Adawyah said...

Assalamualaikum..nampak gebusnyer cheesecake ni.

Aishah @ Ariffin @ Aqil said...

to Rabiatun Adawyah
waalaikumusalam...try ahh br tau camne gebu nyer...

There was an error in this gadget