"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

January 1, 2012

Devil Chocolate Cake


Devil Chocolate Cake

Assalamualaikum wbt...
Selamat Tahun Baru...
N3 kali nih citer citi...tempahan KakRinn...
Tuk org mengidam nih...
Mula2 cdg nak tolak coz...
1st...
kek nih blm pernah buat n jual lagi...
2nd...
2-4 ari nih bz skit adik kite masuk spital...
operate apendik...
tapi pikir2 cian plak lagi2 plak mmg regular cust...
so ku godeh gak ler...
Alhamdulillah feed backnye ok...
"Salam..pasni blh order DCC lg. Bila Masuk je dlm mulut...uiihhh..."
TQVM KakRinn
Dek ramai noi nak resepi nih...

Kite CnP dari blog kwn kite...


DEVIL CHOCOLATE CAKE
Sumber : Kak Nor Secubit Garam, Kak Mieza, Lona 
Olahan :Aishah@Ummiaqil 

Bahan-bahan:-
  • 1 cawan tepung
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 3/4 sk bicarbonate soda
  • 1/4 sk garam
  • 1/2 cawan gula kastor 
  • 1/2 cawan brown sugar
  • 65 gm butter
  • 1 biji telur gred A
  • 1 sk esen vanilla 
  • 1/4 cawan buttermilk- (homemade - 1/4 cawan susu segar + 1/2 sk cuka, biarkan selama 20 minit)
  • 1/2 cawan air suam

Cara-caranya:
  1. Panaskan oven pada 170'C dan sediakan tin pembakar (saya guna loyang bulat saiz 8inci).
  2. Ayak tepung, serbuk koko, soda bicarbonate, dan garam. Ketepikan.
  3. Pukul butter dengan gula hingga ringan dan kembang. Tambahkan telur.
  4. Bila semua dah sebati, masukkan bahan ayak dan bahan basah (buttermilk + air suam) dalam 3 bahagian, kemudian masukkan vanilla.
  5. Tuang dalam tin pembakar dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting

Bahan-bahan:-
  • 125 g Philadelphia cheese 
  • 63 gm butter 
  • 1/4 cawan gula icing 
  • 1/2 sk esen vanilla
  • Sedikit jus lemon
Cara-caranya:
  1. Pukul cheese dan butter hingga berkrim. 
  2. Tambahkan gula icing, vanilla dan jus lemon. 

Chocolate Ganache

Bahan-bahan:-
  • 80ml whipping cream
  • 125 gm dark chocolate
  • Sedikit garam
Cara-caranya:
  1. Dengan cara double boiling, panaskan krim hingga hampir mendidih.
  2. Tambahkan dark chocolate dan garam dan dikacau hingga coklat cair.
  3. Angkat dari dapur dan teruskan mengacau hingga elok sebati.
  4. Bila kek sudah sejuk, paipkan adunan cheese dan coklat ganache di atasnya.

 

Strawberry Mousse Cake

Kek nih sesaje buat tuk kakipar yg mai umah...
tp diorg balik tanpa bwnye...so takdak rezeki ler..
so ku potong2 kasi kat jiran2...
n bhgn yg kakipar nak bw balik jdk rezeki suami jiran yg sakit cancel...
suami dia dah 2-3 mgg tak leh mkn...
sekali mkn kek nih ok...tak muntah...
Alhamdulillah kalu boleh membantu...

3 comments:

Anna Qawina said...

wah..bestnya dapat mkn kek stoberi tuh..hehe

Mamasya said...

Slmt thn baru Aishah. lama tak lawat blog Aishah...cantik kek strawberry mouse tu....nampak menarik dan sedap.

Aishah @ Ariffin @ Aqil said...

To anna..
Kite buat je makannye idop.. Hehehe

To mamasya..
Sedap akak macam aiskrim..

Share it