"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 22, 2008

AGAR-AGAR SUSU



Bahannya
1 pek agar kering(15 gm yg jepun punye)
1 tin susu cair
gula
air ( kite taruk 1 liter)
1 s/t esen vanilla
pewarna yg dibenarkan

Caranya
1.Masukkan agar2 dan air dlm periuk, masak sehingga agar2 cair.
2.Masuk gula, rasa biar agak manis sedikit.
3.Bila gula dah larut, taruk pewarna, padam api. Kacau sebati.
4.Ambil 4 senduk kecik taruk dlm loyang. Bior dia keras. Pastu potong kecil2...tak pon cincang...takpon bior je seketika...
5.Sesambil tunggu yg no 4.keras sedikit...baki agar2 dlm periuk tadi taruk susu dan vanilla.kacau sebati.
6.Masukkan kedalam bekas dan masuk yg no 4 tadi. (kite tuang je dlm loyang yg ade agar no 4 tu sesambil potong2 ngan sudu,nak cepatnye pasal)
7.Sejukkan dan potong ikut suke. Siap.

1 comment:

Anonymous said...

yang nombor 4 tu lama sikit lah nak keras. apa patut i buat ye? i dah taruk dalam freezer. takut plak nanti yg dalam periuk tu mengeras kalau tunggu yang nombor 4 tu keras. cemana ye?

Share it