Sumber : Chef Wan
Bahannya
10 kpg ayam ]digoreng dahulu
Bahan digoreng dan dikisar
6 btg cili kering
8 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
Bahan sampingan
1 s/k serbuk kunyit
1 cwn nenas ]potong dadu
1/2 cwn air asam jawa
1 btg timun ]potong 2 cm panjang (kite tambah carrot)
2 biji tomato ]belah 4
2 tangkai daun bawang ]hiris nipis (kite tak taruk)
1 bungkus stok ayam berkicap (kite guna kicap ABC)
sedikit air
garam dan gula secukupnya
Cara Memasak
Panaskan minyak dan tumis bahan yg dikisar sehingga wangi bersama serbuk kunyit. Masukkan stok ayam berkicap, timun dan ayam. Gaul hingga rata. Masukkan sedikit air, asam jawa, neneas, tomato, gula dan garam. Setelah masak hidangkan dgn hirisan daun bwg.
No comments:
Post a Comment