...resepi nih utk kek tp kite buat dlm cup...
Sumber : Mamafami asal dari Chef Norzailina
Bahan-bahan
6 Telur
175g Gula
1 sudu teh Quick 75/ovallete
225g Superfine floor - ayak
60g Mentega cair @ Minyak jagung
30 ml jus oren
1 sudu teh parutan kulit oren
20 ml air sejuk
Kaedah penyediaan
1. Alas 2 tin bulat 20 cm dengan kertas kalis minyak.
2. Pukul telur, gula dan ovallete hingga pucat dan kembang.
3. Kaup balikkan tepung perlahan-lahan ke dalam adunan. Jangan dikacau kuat.
4. Masukkan jus oren, air dan kulit oren, gaul rata.
5. Tuangkan mentega cair atau minyak dan kacau sebati. Jika terlalu kuat memukulnya, kek akan menjadi keras kerana tiada gelembong udara.
6. Tuangkan ke dalam tin-tin tadi. Bakar pada suhu 180C selama 25 - 30 minit atau hingga permukaannya menganjal bila ditekan. Keluarkan dari tin dan biar sejuk sebelum disapu dengan jem atau icing.
6 Telur
175g Gula
1 sudu teh Quick 75/ovallete
225g Superfine floor - ayak
60g Mentega cair @ Minyak jagung
30 ml jus oren
1 sudu teh parutan kulit oren
20 ml air sejuk
Kaedah penyediaan
1. Alas 2 tin bulat 20 cm dengan kertas kalis minyak.
2. Pukul telur, gula dan ovallete hingga pucat dan kembang.
3. Kaup balikkan tepung perlahan-lahan ke dalam adunan. Jangan dikacau kuat.
4. Masukkan jus oren, air dan kulit oren, gaul rata.
5. Tuangkan mentega cair atau minyak dan kacau sebati. Jika terlalu kuat memukulnya, kek akan menjadi keras kerana tiada gelembong udara.
6. Tuangkan ke dalam tin-tin tadi. Bakar pada suhu 180C selama 25 - 30 minit atau hingga permukaannya menganjal bila ditekan. Keluarkan dari tin dan biar sejuk sebelum disapu dengan jem atau icing.
No comments:
Post a Comment