"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 22, 2008

DAGING PRUNE



Sumber: FP Hanieliza

Bahan
600 gm daging [potong nipis]
1/2 cawan buah prune [buangkan biji dan mesin halus]
5 s/b sos tomato
4 s/b kicap pekat
2 s/b cili mesin
2 s/b rempah kari
4 s/b minyak
1/2 cawan air
garam

Bahan Mesin
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
2 inci halia

Cara
1.Daging dibersihkan dan gaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili mesin dan kicap pekat.
2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
3.Masukkan daging. Kacau rata. Biarkan masak sehingga daging lembut.
4.Masukkan buah prune mesin dan garam. Biarkan sehingga kuah pekat.
5.Hidangkan bersama nasi putih atau nasi minyak atau beriani.

No comments:

There was an error in this gadget