"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 21, 2008

GADO-GADO


Kuah Kacang

Kita hidang bersama nasi impit

Sumber : Bro Rozzan

Bahan Untuk Membuat Kuahnya
450 gm kcg tanah ]digoreng dgn sedikit minyak dan kisar separuh kasar
secukup air asam (kira-kira 6-8 mata,digaulkan dgn 1/2 cwn air)
70 gm gula melaka
8 sudu mkn (bumbung) gula pasir
3 1/2 - 4 cwn air
1-2 s/k garam (atau secukup rasa)

Bahan Kisar
25 tangkai cili kering (boleh tambah jika ingin lebih pedas)
15 ulas bwg merah
5 ulas bwg putih
1 ibu jari lengkuas
2 btg serai
2 cm cekur/kencur (saya tak taruk,sebaliknya saya bubuh 4-5 helai daun limau purut)
Secukupnya minyak utk menumis

Bahan-Bahan Lain
1 btg lontong ]dipotong dadu
3 biji kentang ]direbus & potong dadu
4 peket tempeh ]goreng dan potong kecil2
4 kpg tauhu saiz kecil ]goreng dan potong ikut suka
250 gm kacang panjang ]dipotong anggaran 1 inci dan direbus separuh masak
250 gm kobis ]dihiris halus dan dicelur sebentar
1 biji timun ]dihiris 
5-6 biji telur rebus ]dibelah 4
keropok ikan, udang dan belinjau goreng

Cara Menyediakan Kuah
1.Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar & daun limau purut hingga garing dan wangi.
2.Bila terbit minyak, masukkan kaang, air, gula melaka, gula pasir dan garam. Biarkan hingga mendidih. Akhir sekali masukkan air asam dan kacau rata. Sesuaikan rasa. Biar mendidih sekali lagi sebelum dipadamkan api. Kuah gado-gado ini lebih sedap rasanya jika rasanya manis sedikit.

Cara menghidang Gado-Gado
Di dalam pinggan, susun sayur-sayuran, lontong, tempeh,tauhu dan sebagainya. Tuangkan kuahnya. Akhir sekali, bubuh keropok udang, ikan atau belinjau.

No comments:

There was an error in this gadget