Bahannya
1 ekor ikan suzuki/siakap
1 1/2 inci halia ]dimayam halus
6 ulas bwg putih ]dicincang halus
1/2 labu bwg besar ]*
2 biji tomato ]*dipotong dadu
2 potong nenas ]*
1 biji lobak merah ]*
2 s/b sos tiram
4 s/b sos tomato
2-3 s/b sos cili
5 biji cili padi ]dipotong kecil dan kuantiti bergantung kepedasan masing2
1 cwn air
1 s/b tepung jagung
2 s/b kicap manis
garam secukupnya
sedikit kunyit debu
Caranya
1.Lumur garam,kunyit dan diikuti tepung jagung pd ikan. Goreng dgn minyak yg byk sehingga garing. Tos dan ketepikan.
2.Tumis halia dan bwg putih hingga wangi. Masukkan bwg besar dan goreng hingga layu.
3.Masuk sos tiram,tomato dan sos cili. Kacau sebati.
4.Masuk tepung yg dibancuh dgn 1 cwn air dan biar mendidih.
5.Masuk lobak dan biar sehingga lembut.
6.Kemudian masuk nenas dan tomato dadu.
7.Masak sehingga semua bahan sebati.
8.Siap untuk dihidang. Siram atas ikan yg digoreng tadi dan tabur daun bawang.
No comments:
Post a Comment