"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 18, 2008

KUAH KACANG



Versi Indonesia

Sumber : Mbak Ana

Bahan Kisar
1/2 kg kacang tanah (digoreng hingga masak)
2 cm kencur (adik beradik lengkuas,org Indonesia buat jamu)
8 ulas bwg putih
lada kering secukupnya (digoreng garing)
1/2 kerek gula merah (diameter lbh krg 8 cm dan tebal 1 cm)
2 liter air

Bahan Lain
10 helai daun limau purut (dicincang halus)
garam secukupnya
lemon
10 s/b kicap manis ABC

Caranya
1.Panaskan periuk,masuk kesemua bahan kisar dan daun limau purut.
2.Tambah air sekiranya terlalu pekat.
3.Masak sehingga agak2 pekat dan rasa garamnya.
4.Masuk kicap,masak seketika. Jika suka boleh ditambah 1/4 cwn santan pekat.
5.Siap dan perah dengan lemon.
6.Hidang bersama nasi impit dan satey.

No comments:

There was an error in this gadget