October 18, 2008

LAKSA TERENGGANU



Sumber : Bonda

Bahannya
2 s/b lada giling
1 ulas bwg putih]
1 biji bwg besar]
1 inci lengkuas]dikisar halus
3/4 inci halia]
1/5 inci kunyit]
1 1/2 s/b rempah bonda @ 2 s/b rempah laksa @ 2 s/b rempah gulai bunga rose
4 ekor ikan kembong saiz sederhana]direbus nak sedap panggang dan ditumbuk
1 1/2 tin santan pekat
1 s/k kerisik
2 s/b udang kering]ditumbuk
1 kpg asam keping
sedikit belacan/kiub bilis(pd yg tak mkn belacan)
sedikit gula merah
garam secukupnya

Bahan Ulaman (dihiris)
Bunga kantan
Kacang panjang
Taugeh
Kubis
Timun
Daun selasih,kemangi & kesum

Caranya
1.Masak santan sehingga pecah minyak
2.Masuk lada dan bahan mesin. Biar sehingga naik bau.
3.Masuk isi ikan,udang kering,gula merah,asam keping,belacan dan air secukupnya.
4.Biar mendidih dan menjadi pekat.
5.Hidang bersama ulam-ulaman ,limau nipis,sambal lada (lada kisar+belacan) dan laksa beras(darurat spaghetti or laksa gandum pon ok).

No comments:

Followers