"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 22, 2008

KUEH CARA BERLAUK



Sumber : Akak Shariza

Bahannya
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan santan cair
1 cawan air secukupnya ( tuang sket2..tak abih pon takpa)
sedikit garam
sedikit minyak utk melengser acuan
gula secukup rasa
Pes pandan/ pewarna hijau - jika perlu (takde)

Cara2 Bonda (kalau nak ikut, ikut la ya.. ni cara malas tapi cepat!)
1.Masukkan santan dlm blender, masukkan tepung dan garam. Blend sekejap.. kalau tgk adunan masih pekat, tambah air sikit demi sikit hingga bancuhan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
2.Letak acuan kuih cara di atas dapur gas, lengserkan acuan dgn minyak masak, bila dah panas tuang sesudu adunan ke dalamnya, dan masukkan setengah sudu kecil gula.
3.Tutup acuan kuih cara dgn tudung periuk sekitar 2 - 3 minit. Cungkil kuih cara yg telah masak dari acuan dengan menggunakan garfu. Tangkup kuih cara dan hidangkan.

Step 2&3 kite gune acuan takoyaki,taruk adunan biar seketika baru masuk tuna pedas,dah kering sikit kite pusing & biar seketika.

No comments:

There was an error in this gadget