Sumber : FP Hanieliza
Bahan-bahan500 gm ayam
1 batang carrot [potong kecil]
1 s/b kicap pekat
2 s/b sos tiram
1 s/b tepung jagung ]bancuh
1/2 cawan air ]
2 s/b lada hitam [tumbuk]
3 s/b minyak untuk menumis
garam secukup rasa...
Bahan Tumis [mayangkan/hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar
Bahan Hiasan >> Tak taruk pon
2 tangkai daun sup ]
2 tangkai daun bawang ]potong 1 inci]
1 biji tomato [belah 6]
2 biji cili merah [hiris]
Cara membuat
1.Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
3.Masukkan ayam dan carrot dan gorengkan sehingga masak/lembut.
4.Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram.
5.Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
6.Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.
No comments:
Post a Comment