"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 22, 2008

BLACK PEPPER CHICKEN



Sumber : FP Hanieliza 

Bahan-bahan
500 gm ayam
1 batang carrot [potong kecil]
1 s/b kicap pekat
2 s/b sos tiram
1 s/b tepung jagung ]bancuh
1/2 cawan air ]
2 s/b lada hitam [tumbuk]
3 s/b minyak untuk menumis
garam secukup rasa...

Bahan Tumis [mayangkan/hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

Bahan Hiasan >> Tak taruk pon 
2 tangkai daun sup ]
2 tangkai daun bawang ]potong 1 inci]
1 biji tomato [belah 6]
2 biji cili merah [hiris]

Cara membuat
1.Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
3.Masukkan ayam dan carrot dan gorengkan sehingga masak/lembut.
4.Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram.
5.Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
6.Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.

No comments:

There was an error in this gadget