"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 22, 2008

MEE KARI SPECIAL



Sumber : Lupa lak dr mane

Bahannya
1 kg mee kuning [dicelur]
1/2 ekor ayam [dipotong kecil] >> kite ganti ngan daging slice
5-6 s/b minyak utk menumis
5 s/b serbuk kari ayam [campur dgn sedikit air dijadikan pes]
2 s/b cili kisar
1 s/k serbuk kunyit
1.5-2.0 liter santan
100g bebola ikan [dibelah 2]
2 kpg kek ikan >> kite ganti ngan chikua.adik beradik dia 
5 kpg tauhu kering [dihiris] >> kite hiris & goreng
200 gm isi kerang yg telah direbus
100 gm isi ketam segera
100 gm isi ketam fresh (bhgn sepiknye)  
2 kpg asam keping
garam secukupnya

Bahan Tumis
2 btg serai diketuk
5 ulas bwg merah [dimayang]
1 ulas bwg putih [dimayang]
2 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

Bahan Kisar
2.5 cm halia
5 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih

Bahan Hiasan
3 btg sawi [dipotong kecil n dicelur 1-2 minit]
100 gm taugeh -buang ekor [lebih enak tanpa celur]
4 tangkai cili merah [dihiris] >> tak taruk pon
4 tangkai cili hijau [dihiris] >> tak taruk pon
1 tangkai daun bwg [dihiris] >> tak taruk pon
100 gm bwg goreng >> pon tak taruk 
5 biji limau kasturi [belah 2]  >> tak taruk gak 

Caranya
1.Panaskan minyak
2.Masukkan bhn tumis dan goreng hingga wangi. >> kite tambah sedikit daun kari 
3.Mauskkan bahan kisar, pes kari, cili kisar & serbuk kunyit.
4.Kacau hingga sebati dan pecah minyak [dgn api perlahan] pastikan sampai pecah minyak & garing baru sedap.
5.Kemudian masuk santan, ayam dan asam keping.
6.Bila ayam empuk dan pecah minyak, masukkan bebola ikan, kek ikan, tauhu, isi kerang dan garam secukupnya.
7.Biarkan mendidih seketika boleh lah diangkat.
8.Hidang. Taruk mee, taruk kuah dan diikuti bhn hiasan.

No comments:

There was an error in this gadget