Sumber : FP Mamasya asal minami133 Myresepi
Bahan-bahan ( 6 org )
1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar(susu kotak)
1 ketul kiub ayam- guna 2 st serbuk pati ayam
1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
garam
secubit ajinomoto -tak letak tp tambah 1 st lada hitam
1 cawan tepung gandum
Cara-cara
1.Potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. Rebus sehingga masak.
2.Masukkan susu dan kiub ayam. Masak guna api yang perlahan. Masukkan mushroom.
3.Masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. Tambah perisa, garam dan ajinomoto. Siap utk dihidang. Sedap dimakan dgn roti.
Tips dr Myresepi utk dpt sup yg elok
1.Utk elakkan tepung berketul; bancuh dgn air dulu @ ambil sebah campuran susu dan air ayam ; blender dg tepung barulah dicurah dlm air rebusan.
2.Perlahankan api supaya sup menjadi pekat dgn sekata. Bila sup nak pekat, terus tutup api.
No comments:
Post a Comment