October 21, 2008

NASI AYAM




Bahannya
1/2 kg ayam ] bersih n potong n rebus ngan 1 inci halia n sedikit garam
1 inci halia
2 ulas bwg putih
kicap pekat
garam
rempah sup/kiub sup punjut
3-4 kuntum cengkih
2 inci kulit kayu manis
2-3 biji buah pelaga

Caranya
1.UTK AYAM rebus ayam n tos.
2.Tumbuk sebahagian halia n bwg putih, gaul bersama ayam dan kicap.biar seketika.
3.Goreng ayam yg diperap sehingga garing. Angkat n toskan.
4.UNTUK NASI basuh beras toskan dan sukat air rebusan dan garam secukupnya.tambah 1 inci kulit kayu manis dan 2 kuntum cengkih. Masuk dalam periuk letrik.dalam kuali panas kan sedikit minyak n tumis sedikit bwg putih yg ditumbuk. Masukkan bhn tumis kedalam periuk. Bila dah hampir masak,karis a.k.a balik2kan nasi tu.
5.UNTUK SUP baki air rebusan, jika perlu tambah air. Masukkan rempah sup, dalam kuali lain panaskan minyak tumis baki kulit kayu manis,buah pelaga n cengkih. Tuang dlm sup. Masak hingga sup mendidih.

Bahan Sos
3 biji cili padi
3 biji cili besar
1 ulas bwg putih
cuka
garam
gula

Caranya
Kisar semua bahan.siap

Hidang bersama salad,tomato dan kicap (lupa nak taruk).

No comments:

Followers