Sumber: Bonda
Bahannya
3 ulas bawang merah ]
2 inchi halia ] hiriskan
30 gm halba ]
1/2 kg beras biasa kite guna beras siam
1/4 kg beras pulut kite guna beras jepun
1 tin santan pekat
garam secukupnya
Caranya
1.Rendam beras semalaman atau 2 jam
2.Panas air dalam kukusan
3.Kukus seketika beras yg direndam tadi sehingga keluar wap air.
4.Keluar beras dari kukusan, gaul dengan santan pekat
5.Kukus kembali sehingga beras hampir masak
6.Keluarkan dari kukusan, gaul dengan santan cair yg dicampur garam, halia, bawang merah dan halba.
7.Kukus kembali sehingga masak.
3 ulas bawang merah ]
2 inchi halia ] hiriskan
30 gm halba ]
1/2 kg beras biasa kite guna beras siam
1/4 kg beras pulut kite guna beras jepun
1 tin santan pekat
garam secukupnya
Caranya
1.Rendam beras semalaman atau 2 jam
2.Panas air dalam kukusan
3.Kukus seketika beras yg direndam tadi sehingga keluar wap air.
4.Keluar beras dari kukusan, gaul dengan santan pekat
5.Kukus kembali sehingga beras hampir masak
6.Keluarkan dari kukusan, gaul dengan santan cair yg dicampur garam, halia, bawang merah dan halba.
7.Kukus kembali sehingga masak.
GULAI NASI DAGANG a.k.a GULAI IKAN TONGKOL
Bahannya
2 s/b lada giling
1 ulas bawang putih ]
1 biji bawang besar ]
1 inchi lengkuas ] mesin halus
3/4 inchi halia ]
1/5 inchi kunyit ]
1 1/2 s/b rempah mak @ 2 s/b rempah gulang nasi dagang
1 ekor ikan tongkol saiz sederhana yg direbus bersama asam keping + garam
1 1/2 tin santan pekat
1 s/k kerisik
sedikit gula melaka
1 ulas bawang putih ]
1 biji bawang besar ]
1 inchi lengkuas ] mesin halus
3/4 inchi halia ]
1/5 inchi kunyit ]
1 1/2 s/b rempah mak @ 2 s/b rempah gulang nasi dagang
1 ekor ikan tongkol saiz sederhana yg direbus bersama asam keping + garam
1 1/2 tin santan pekat
1 s/k kerisik
sedikit gula melaka
garam secukupnya
Caranya
1.Tumis lada hingga garing
2.Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau
3.Masukkan rempah dan diikuti santan, gula melaka, ikan rebus + air rebusan ikan
4.Kacau rata dan masukkan kerisik
5.Masak sehingga pecah minyak
Caranya
1.Tumis lada hingga garing
2.Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau
3.Masukkan rempah dan diikuti santan, gula melaka, ikan rebus + air rebusan ikan
4.Kacau rata dan masukkan kerisik
5.Masak sehingga pecah minyak
ACAR MENTAH
Bahannya
timun ] potong ikut suke,tp kite biase buang sedikit bhgn biji tahan lame sikit
carrot ] potong halus
kobis ] potong halus
lada ] potong serong
sedikit halia ] *dimayam halus
bwg ]*
garam
gula
cuka
Caranya
Gaul semua bahan dalam 1 bekas dan biar seketika sebelum dihidang.Boleh disimpan dalam peti ais.
carrot ] potong halus
kobis ] potong halus
lada ] potong serong
sedikit halia ] *dimayam halus
bwg ]*
garam
gula
cuka
Caranya
Gaul semua bahan dalam 1 bekas dan biar seketika sebelum dihidang.Boleh disimpan dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment