"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 21, 2008

NASI DAGANG TERENGGANU



NASI DAGANG TERENGGANU

Sumber: Bonda

Bahannya
3 ulas bawang merah ]
2 inchi halia ] hiriskan
30 gm halba ]
1/2 kg beras biasa kite guna beras siam
1/4 kg beras pulut kite guna beras jepun
1 tin santan pekat
garam secukupnya

Caranya
1.Rendam beras semalaman atau 2 jam
2.Panas air dalam kukusan
3.Kukus seketika beras yg direndam tadi sehingga keluar wap air.
4.Keluar beras dari kukusan, gaul dengan santan pekat
5.Kukus kembali sehingga beras hampir masak
6.Keluarkan dari kukusan, gaul dengan santan cair yg dicampur garam, halia, bawang merah dan halba.
7.Kukus kembali sehingga masak.


GULAI NASI DAGANG a.k.a GULAI IKAN TONGKOL

Bahannya
2 s/b lada giling
1 ulas bawang putih ]
1 biji bawang besar ]
1 inchi lengkuas ] mesin halus
3/4 inchi halia ]
1/5 inchi kunyit ]
1 1/2 s/b rempah mak @ 2 s/b rempah gulang nasi dagang
1 ekor ikan tongkol saiz sederhana yg direbus bersama asam keping + garam
1 1/2 tin santan pekat
1 s/k kerisik
sedikit gula melaka 
garam secukupnya

Caranya
1.Tumis lada hingga garing
2.Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau
3.Masukkan rempah dan diikuti santan, gula melaka, ikan rebus + air rebusan ikan
4.Kacau rata dan masukkan kerisik
5.Masak sehingga pecah minyak


ACAR MENTAH

Bahannya
timun ] potong ikut suke,tp kite biase buang sedikit bhgn biji tahan lame sikit
carrot ] potong halus
kobis ] potong halus
lada ] potong serong
sedikit halia ] *dimayam halus
bwg ]*
garam
gula
cuka

Caranya
Gaul semua bahan dalam 1 bekas dan biar seketika sebelum dihidang.Boleh disimpan dalam peti ais.

No comments:

There was an error in this gadget