Menu nih tak tau ler cilop mane...dah lupe.
Tapi kite buat main tibai ikut citarasa kita...
Bahannya
1 ekor ayam ]dibersih,buang kulit dan dipotong kecil
1 tin santan pekat ]lebih kurang 1 biji kelapa
3 s/b kerisik
1-2 helai daun kunyit ]dimayam halus
2-3 helai daun limau purut
3 s/b lada kisar
10 biji bwg merah ]*
5 ulas bwg putih ]*
5 btg serai ]*dimesin halus
3 inci halia ]*
1 inci kunyit ]*
7-8 biji cili api (ikut selera) ]*
1 kpg asam keping
garam secukupnya
Caranya
1.Masuk ayam dan kesemua bahan-bahan ke dalam kuali atau periuk dan gaul rata, kemudian hidupkan api.
2.Masak sehingga ayam masak dan pecah minyak. Gaul sesekali.
3.Rasa garamnya dan biar kuah menjadi pekat.
4.Siap utk dihidang.
No comments:
Post a Comment