Sumber: Blog Mat Gebu asal dr Blog Kak Jun
Bahan-Bahannya:-
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula halus
1/2 cawan susu tepun
1/2 camca teh garam
4 camca besar tepung jagung (cornstarch)
4 1/4 cawan air
1/2 camca teh esen vanilla
10 g serbuk Jelly
3 camca besar mentega
Bahan Lain:-
Susu cair secukupnya
Buah-buahan campuran dalam tin secukupnya
Cara membuatnya:-
1.Satukan semua bahan kecuali mentega dalam satu bekas, kacau dengan wisk sehingga semua larut. Tapis adunan ke dalam periuk dan masak atas api sederhana sambil terus mengacau hingga hingga bancuhan menjadi pekat. Padamkan api.
2.Masukkan mentega dan kacau hingga mentega sebati dengan adunan. Tuang ke dalam acuan kegemaran dan biarkan beku lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Kemudian boleh dihidangkan bersama susu cair dan buah2an campuran dalam tin.
No comments:
Post a Comment