Step by step utk buat acuan kon
Dah siap utk dimakan
Sumber : Buku kat atas tu
Bahannya
3 biji kuning telur
50 gm gula
25 gm tepung gandum
250 ml susu segar/susu cair
1 s/k vanilla
20 gm butter tanpa garam
50 gm coklat bar
Caranya
1.Kacau kuning telur, gula dan gandum dalam 1 bekas. Ketepikan.
2.Panaskan susu dan vanilla sehingga hampir mendidih. Padam api. Masukkan langkah 1, kacau hingga sebati.
3.Langkah 2 ditapis dan panaskan kembali menggunakan api sederhana. Biar sampai mendidih dan pekat.
4.Bila dah mendidih dan pekat, padam api. Masukkan butter dan coklat bar. Kacau sehingga butter dan coklat larut.
5.Biarkan sejuk.
6.Masukkan dalam kertas atau plastik dan picik ke dalam roti siput. Siap.
No comments:
Post a Comment