"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 21, 2008

ROTI SIPUT


Step by step utk buat acuan kon

Dah siap utk dimakan


Resepi utk rotinya leh cuba mane2 resepi je sbb versi kitenye nih kuren sikit bile sejuk dia keras sikit... So kite lampirkan cara nak bentuknya dan buat krim coklat je lah ya...

Sumber : Buku kat atas tu

Bahannya
3 biji kuning telur
50 gm gula
25 gm tepung gandum
250 ml susu segar/susu cair
1 s/k vanilla
20 gm butter tanpa garam
50 gm coklat bar

Caranya
1.Kacau kuning telur, gula dan gandum dalam 1 bekas. Ketepikan.
2.Panaskan susu dan vanilla sehingga hampir mendidih. Padam api. Masukkan langkah 1, kacau hingga sebati.
3.Langkah 2 ditapis dan panaskan kembali menggunakan api sederhana. Biar sampai mendidih dan pekat.
4.Bila dah mendidih dan pekat, padam api. Masukkan butter dan coklat bar. Kacau sehingga butter dan coklat larut.
5.Biarkan sejuk.
6.Masukkan dalam kertas atau plastik dan picik ke dalam roti siput. Siap.

No comments:

There was an error in this gadget