October 21, 2008

ROTI SIPUT


Step by step utk buat acuan kon

Dah siap utk dimakan


Resepi utk rotinya leh cuba mane2 resepi je sbb versi kitenye nih kuren sikit bile sejuk dia keras sikit... So kite lampirkan cara nak bentuknya dan buat krim coklat je lah ya...

Sumber : Buku kat atas tu

Bahannya
3 biji kuning telur
50 gm gula
25 gm tepung gandum
250 ml susu segar/susu cair
1 s/k vanilla
20 gm butter tanpa garam
50 gm coklat bar

Caranya
1.Kacau kuning telur, gula dan gandum dalam 1 bekas. Ketepikan.
2.Panaskan susu dan vanilla sehingga hampir mendidih. Padam api. Masukkan langkah 1, kacau hingga sebati.
3.Langkah 2 ditapis dan panaskan kembali menggunakan api sederhana. Biar sampai mendidih dan pekat.
4.Bila dah mendidih dan pekat, padam api. Masukkan butter dan coklat bar. Kacau sehingga butter dan coklat larut.
5.Biarkan sejuk.
6.Masukkan dalam kertas atau plastik dan picik ke dalam roti siput. Siap.

No comments:

Followers