"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 22, 2008

TELUR MASIN



...Sesekali terasa nak makan telur masin, jenuh nak mencari kat sini...
...lagi2 ler telur itik...
...ari tu pernah makan telur masin buatan mane tah, sikit tak sesuai ngan tekak kite...
...so malas nak amik risiko pembaziran, kite bikin ler telur masin sendiri...
...tp guna telur ayam ler...
...rasa sama cuma teksturnya lembut sikit(patut org tua2 tak kasi gune telur ayam), kite dah tak kisah dah, janji boleh ngap tanpa was2...
...so kite kongsi cara nak buatnya khas utk mereka yg berada diperantauan...

Bahannya
10 biji telur ayam ]basuh bersih2
1/2 kg garam
air secukupnya

Caranya
1.Masak air garam sehingga garam tidak larut. 
2.Sejukkan.
3.Susun telur dalam bekas tertutup kemudian masuk air garam yg sudah sejuk.
4.Selepas 2 mgg bolehlah try rebus. Kalau dah masin boleh angkat semua yg lain, simpan dlm peti ais. Air garamnya boleh diguna utk jeruk telur baru.

12 comments:

zanaz said...

sedap telur asin...dulu akak pun wat guna telur ayam gak. eh napa pindah???

Aishah @ UmmiAqil said...

to zanaz
merajuk ngan fp kot...hehehe...saje ubah angin...

hana said...

org duk merantau nih mmg kene rajin n kretip erk sha...klu tk telan air liuq jerk lerr! ehehehe.. akak buat gak arituh masa pose smpai la nih tk abih2 lagik.. ehehehe

mummygebu said...

nnt leh la cube resepi aishah ni... baguiih ler bg idea utk org2 di perantauan nih kan... w/pun bukan itek nyer teloq... x kesah daaa..... janji teloq masin nooo...

Aishah @ UmmiAqil said...

to hana
betui tu akak...kalu tak ketif jawabnye telan air liur je ahh...ari tu diorg duk tanye2 utk wat makan 60 or,diorg wat nasi kerabu so masing2 wat sorang sikit telur masin...

Aishah @ UmmiAqil said...

to mummygebu
hehehe...janji tak tgk saje je kat gambo ya...leh gak merasa...

shima said...

kak aishah...
nampak elok jekk telur asin tu erk..
mmg lama sgt2 i ngidam nk mkn telur asin ngan nasi kerabu tp susah nk jumpa telur itik kt sini..pasni leh try resepi ni nk trylaa :D thanks yerr

Aishah @ UmmiAqil said...

to shima
try jgn tak try kan kempunan karang...
mak nenek marah,balik m'sia tak buat dah...
duk kat tempat org tibai je...
nak makan nye pasal...:D

shima said...

kak aishah..
mlm td i dah start project telur masin ni..eh biar betoi 2 weeks je ker dah settle??ingatkan sebulan lebih kine rendam..ermmm camno erk? lg 2 weeks dah nk bercuti panjang 3 minggu..abes arr telur masin kuuu nnti terlebih garam! dahlaa telur itik tu mahal..

Aishah @ UmmiAqil said...

to shima...
hehehe...ko bawak telur tu pi bercuti sekali...
muahahaha...
telur itik?sane ade ekkk syok nye...telur tu lepas 2 mgg test dulu 1biji kalu dah masin angkat semua taruk dlm peti ais...kalu tak masin lagi redam bior dlm sehari 2 baru angkat...agak2 ahh sbb akak wat ngan telur ayam.

Zahirah. said...

Salam,

saya nak try buat telur masin... kat melbourne telur masin mahal! hehe. so ni yg cari resipi. nak tanya, garam utk telur masin ni garam biasa ke? and lagi satu,

1. Masak air garam sehingga garam tidak larut.

confuse sikit. masak air garam sehingga garam larut ke tidak larut??

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to Zahirah
Salam kembali...
hehehe...duk perantauan nih mmg kena ketif...
garam tu boleh guna garam putih biasa tu...
maksud masak hingga garam tak larut tu, kite tambah garam kacau dlm air yg dididihkan sampai garam yg kite masuk dah tak larut.pastu stop. sejukan...pastu br masuk telur...selamat mencuba

There was an error in this gadget