"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 18, 2008

UDANG GORENG ASAM



Sumber : Mat Gebu

Bahannya
500 gm udang sederhana besar
2 s/b asam jawa
1/2 s/k garam
2 s/b gula
1 s/k serbuk lada sulah
2 s/k kicap pekat
2 ulas bwg putih]ditumbuk lumat
8 s/b air

Caranya
1.Bersihkan udang,jgn buang kulit,cema gunting hjg kepala dan buang kotorannya. Tabur garam dan peram 10 minit. Kemudian cuci dan toskan.
2.Asam jawa dicmpur dgn 8 s/b air dan diramas sehingga sebati dan tapis jusnya. Campur dgn semua bhn lain. Kacau rata. Gaul dgn udang yg ditoskan tadi dan perap 1 jam sehingga 1 1/2 jam dlm peti sejuk.
3.Panaskan 1/22 cwn minyak dlm kuali. Biar minyak betui2 panas dan masukkan udang serta bahan perap tadi (berhati2 ketika memasukkan udang ke dalam kuali!}. Kacau goreng utk 1 minit dan kecilkan api,biar udang masak hgg bhn perap menjadi pekat dan bersalut pd udang.
4.Kmdn angkat dan toskan lebihan minyaknya. Alihkan ke dalam bekas yg sesuai dan dihidangkan bersama nasi hangat,sambal belacan dan ulaman.

No comments:

There was an error in this gadget