"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

November 12, 2008

AYAM PANGGANG MAGHRIBI


...Menu tuk org batuk lg nih...
...+++ tukang masak dah mati idea...
...balik dr melawat kwn sakit...siapkan nih je...
...perap pon dlm 1 jam...
...sedap gak ayam nih...
...kena ngan selera kite, rase rempah2 gitu...
...tak try tak tau kan...kan...
...dah try nih, lengkali leh buat lg...
...mekasih ya akak noreen, resepimu dah terbang ke jepun...
...sodappppppppppppppppp, sampai menjilat jari...jari tangan ya...

Sumber: Akak Noreen

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong ikut suka
garam secukup rasa
Bahan2 rempah chermoula - dikisar halus:
3 tangkai cili merah/hidup
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk paprika
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
1/4 cawan minyak zaitun
jus lemon - dari 1/2 biji lemon [kite taruk 2 s/b jus lemon]

Bahan2 sampingan: (kite taruk ape yg ade dlm esbox)
daun salad - disiat kasar
timun & buah tomato - dihiris
ubi kentang - direbus, dikupas kulit dan dihiris
lemon - dipotong berbaji
sedikit daun pudina

Cara:
1.Lumurkan ayam dengan garam dan rempah chermaula diserata permukaan ayam dan juga dibahagian bawah kulitnya.
2.Perapkan ayam selama 3-4 jam ataupun semalaman di dalam peti sejuk.
3.Keluarkan ayam dari peti sejuk dan biarkan ianya pada suhu bilik.
4.Letakkan ayam ke atas baking tray dan bakar pada suhu 180C selama 45min - 1 jam atau sehingga masak.
5.Sentiasa membalik2kan ayam setiap 20 min
6.Setelah masak hidangkan bersama dengan bahan2 sampingan

8 comments:

jeff said...

>> tengok pada namanya pun sudah dapat menarik minat...
>> mesti sedap ni...:P

Aishah @ UmmiAqil said...

to jeff...
.:tak cuba tak tau...dah cuba,nak buat lg:.
.:sedap tau bro,mmg tak rugi mencuba:.

siti mariam said...

mula2 mariam tgk, puding kat bawah tu ingat ais krim rainbow,rupa2nya puding rainbow...rasa mcm ais krim rainbow tak kak aishah..

Aishah @ UmmiAqil said...

to siti mariam...
hehehe...color tu mmg cam aiskrim...tp rase tu rase puding tau...

zanaz said...

aishah, k/zana suka banget...ayam2 panggang ni...tak kira le panggang camne...janji garing musti suka hehehee. dok tak sihat lagi ke family aishah???

Aishah @ UmmiAqil said...

to zanaz...
iye ke,leh join kite ahh..tp ayam nih kan akak mmg sedap pun...
kiteorg batuk selsema berganti2...tp plg teruk hb ahh tak baik2 lg...

abah along said...

eeeeiiiii sedapnya .....

Aisyah apa khabo cucu abah...tambah come ke dia...

jom singah FP abah ...ada cite baru...

Aishah @ UmmiAqil said...

:D...cucu abah tu sihat aje...

insyaAllah sat lagi kite pi sana ya...

There was an error in this gadget