"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

November 16, 2008

AYAM PAPRIK



...Menu simple, buat main campak2 je...
...coz, ari nihplan nak ke Yahiko Koen...
...sesambil jelajah pasar basah...
...dah lama tak ke pasar tu...
...so layan je ler resepi sempoi ya...

Bahannya
1/2 kg ayam ]potong kecil, digaul garam kunyit dan digoreng
1 btg serai ]titik
3 ulas bwg putih ]titik
1/2 labu bwg besar ]mayam halus
4-5 helai daun limau purut
2 s/b jus limau nipis
3 s/b sos tomato
2 s/b kicap
1 s/b sos tiram
1 s/b tepung dibancuh dgn sedikit air
2 biji cili padi ]potong 2
1/2 biji bunga kobis ]potong kecil
1/2 biji carrot ]potong
minyak
garam
air

Caranya
1.Goreng ayam hingga masak. Tos dan ketepikan.
2.Guna minyak goreng ayam td utk menumis. Keluarkan sedikit sekiranya byk.
3.Tumis bwg putih, bwg besar, lada dan serai hingga naik bau.
4.Masukkan sos tomato, kicap dan tiram. Goreng rata dan masukkan sedikit air.
5.Masukkan ayam tadi, daun limau, bunga kobis dan carrot. Biar sehingga semua bahan empuk, kemudian masukkan jus.
6.Masukkan tepung yg dibancuh, biar sehingga mendidih dan rasa garamnya.
7.Bila masak, jika minyak masih byk, keluarkan. Siap.

No comments:

There was an error in this gadget