1st wat cream puff ni...tak tau ahh dikategori menjadi atau tak,cam kuren je!!!...wat pon kes terliur nengok maklang azie duk menayang krim puff ngan kastad oren mamafami tu...tapi versi kite wat ni pakai kastad coklat je,rase pasni kena nak cuba kastad oren gak ler...mekasih maklang kerna menggoda kite ngan cream puff mu itewwww...
Sumber : Dari Maklang Azie asal Alex Goh
Bahan A
150 g air
60 g mentega
Bahan B
110 g tepung
Bahan C
3 biji telur
Caranya
- Masak A hingga mendidih. Kemudian tambahkan B dan adun hingga menjadi pes yang licin.
- Pukul adunan dengan mesen pengadun hingga adunan menjadi suam. Masukkan C satu persatu dan adun hingga licin dan sempurna.
- Bubuh adunan ke dalam beg paiping bermuncung bintang. Paipkan ke atas dulang yang digriskan.
- Bakar pada suhu 200 C selama 20 minit.
4 comments:
sedapnyerr cream puff...
ikshh kak aishah ni dok bertiga jek tp ari2 mkn sedap2 xde masalah naik berat bdn ker?? kasi tips skit camno nk maintain slim... jeles arr tgk org len mkn sedap jekk kita kt sini asal nk masuk dapur jekk sblh tgn pegang calculator kira calorie ampesss tui!
to shima...
nak wat camne dik oiii...niat di ati nak gak naik berat badan,jadik gebu2 tp ape kan daya...kadar metabolisma ku tinggi noiiii...mkn byk mane tang tu gak ler...hb je naik badan...haku?...maintain jeeeee...
jadi le tu...napa plak tak jadi...lawa je bentuk dia. cedapnya krim puff, akak pun jarang buat...dulu masa dok nihon rajin buat. tapi akak suka french custard tak kira le vanila ke coklat ka....emmm yummy...
to zanaz70...
iye ker...rase cam kuren menjadi tgk org wat gebu2 montik2 je....french custard tu camne?yg cam org nihon wat tu ker?nanti leh kasi ekkk resepi...kite kuren sbb rase telur nye kuat...
Post a Comment