"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

November 28, 2008

SINGGANG DAGING



Sblm nih hb kite batuk tak baik2,lama ler jugak...pastu bila dah ok sikit,terus balun seafood...so ape lagi batuk yg dah reda kembali semula!!!...uhuhuhuhu...mujur ler masa masak seafood tu balun betui2,takde ralat sgt kena pantang balik...
So menu pasnih kena cari menu rebus2,panggang2,tak berminyak dan seangkatannya...Kalu idop jenuh gak,coz bln 12 nih nak kena g seminar 2 tempat...
Kali ni kite pilih menu singgang daging Akak Hanieliza...senang & mudah!!!...yg pasti sedappppppp!!! Mekasih ya akak liza kongsi resepi simple nih...dah tak tunggu raya korban dah nii...


Sumber :
Akak Hanieliza

Bahan
500 gm daging [hiris nipis]
3 keping asam keping
3 ulas bawang putih ]
4 cm lengkuas ] hiris
3 cm kunyit hidup ]
1 s/b ketumbar ]
1 s/k jintan manis ] tumbuk kasar
ciliapi
garam
Air secukupnya

Cara
  1. Masakkan semua bahan kecuali ciliapi dalam periuk dan masakkan sehingga daging lembut.
  2. Masukkan ciliapi dan rasakan garamnya.
  3. Hidangkan dengan nasi putih dan sambal belacan.

No comments:

Share it