"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

November 24, 2008

KARI TENGGIRI DAUN KESUM



Nama kari nih asal dari ikan pari,kite ganti ngan ikan tenggiri!!!...Walaupun 1st try & dek nak cari kelainan dr kari biasa tu,hasilnya tak mengecewakan daku...Sodappppppp tau!!!..,Resepi nih kite cilop dr akak madiha.Mekasih ya kongsi resepi yg umppphhhh nih then kite C & P je ya...jgn mare tuan resepi.

Sumber :
MaDiHa FP

Bahan2
4 ketul ikan pari anggaran besar 3 atau 4 jari ~ kerat dua kalau takmo panjang2 sgt dlm piuk (kite ganti ngan ikan tenggiri)
3 biji terung panjang atau nak bubuh bendi pun boleh (ikut suka nak letak apa)
1 biji tomato ~ belah 4
1 senduk besar cili kering + bwg besar + bwg putih kisar (biasanya ku kisar siap2 & simpan peti ais.. senang nak masak)
4 sudu besar rempah kari ikan (ku guna baba's)
asam jawa (ikut suka sukatanya ikut selera anda.. nak msm letak lebih) ~ campur air & ambil jus
garam & serbuk perasa
100 ml santan kotak (aku guna ayam brand setengah kotak jek) (kalau guna santan yg diperah.. anggaran dlm 3 cwn & tak perlu ler guna air biasa tu)
3 cawan air biasa (nak kuah lebih leh lebihkan)
1 ikat daun kesum (ambil daun & pucuk muda saja... lg byk lagi sedap!)
minyak utk menumis

Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak dan tumiskan cili & bwg kisar hingga wangi. Bila nampak cili agak garing masukkan rempah kari ikan. Kacau2 & biar seketika. 
  2. Masukkan air asam jawa & air biasa dan biar mendidih. 
  3. Masukkan ikan pari & terung. Biar kejap. Masukkan santan, garam, serbuk perasa, daun kesum. Biar mendidih & ikan masak. Last sekali masukkan tomato. Rasakan garamnya biar secukup rasa. Sedia utk dihidangkan

No comments:

There was an error in this gadget