"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

November 20, 2008

RICH CHOCOLATE MOIST CAKE



Salam Kembali...
...3-4 ari ni tekak nak mkn benda bercoklat je,nak buat pudding zebra kak hana tu...tak lalu nak mkn benda2 sejuk ni,al-maklum ler suhu dlm rumah cam cam dlm esbox, kalu tak pasang pemanas daaaa...
...So mlm td duk chat ngan akak hana,sesambil duk belek resepi kat myr & blog kengkawan,ushar  gak ler 2-3 resepi ngan bersesuaian bhn yg ade kat esbox besar merangkap dapur tu...pahtu berkenan kat resepi nih,maybe sbb ade campuran nescafe & coffee kot...
...Ape2 pon mekasih ya akak noreen,kek nih usahkan nak hias,nak tunggu sejuk pon anakda dah merenget,"potong ahh kek tu,cian kat aqil nak makan..." so layan kek togel jer ler...
...Kek nih ade merekah cam gempa bumi,tak sempat nak amik gambo (bateri kamera zero daaa) maybe kot sbb MW tu tak leh set 170 kot,sbb hasil tu bhgn luar cam garing sikit...next time leh kurangkan suhunya...ape2 pon mmg moist kek nih!!! rase coklatnyeeeee,yumyummmy...

Sumber : Noreen UK

Bahan-bahan:
6 oz (170gm) mentega
14 oz (397gm) gula kastor
3 biji telur

Bahan2 A - dibancuh:
1 sudu teh nescafe
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate atau coffee emulco / chocolate atau coffee paste

Bahan2 B - diayak bersama:
8 oz (226gm) tepung high protein (tepung roti) - boleh juga digunakan self-raising flour atau tepung kek
2 1/4 oz (64gm) serbuk koko
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder

7 oz (I98gm) air sejuk (kite ganti ngan fresh milk)

Cara:
  1. Griskan loyang kek saiz 9" dan lapikkan dengan parchment paper, ketepikan
  2. Pukul mentega dan gula dengan mixer sehingga gebu dan kembang. apabila di angkat adunan tidak jatuh
  3. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi
  4. Kemudian masukkan bahan2 A tadi sambil dipukul lagi
  5. Setelah itu dengan menggunakan whisker, masukkan Bahan2 B sedikit demi sedikit sambil dipusingkan whisker dengan satu arah sahaja secara perlahan2 sehingga adunan rata dan sebati
  6. Masukkan air sejuk sambil di kacau lagi sehingga sebati
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan hentakkan sedikit loyang supaya mengeluarkan angin
  8. Bakar pada suhu 170C selama 50-60 min atau sehingga masak. suhu bergantung pada oven masing2
  9. Setelah siap keluarkan dari oven dan biarkan ianya betul2 sejuk barulah disapukan dengan chocolate icing
Bahan2 untuk icing: (tak sempat buat)
1 tin susu pekat - boleh dikurangkan jika takut manis
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan minyak jagung atau ape2 jenis minyak masakan
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam

Cara:
  1. Campurkan susu, serbuk koko dan minyak ke dalam periuk
  2. Masakkan di atas api yang sederhana panas sehingga pekat sambil dikacau selalu dengan menggunakan whisker
  3. Setelah itu masukkan garam dan esen vanila. kacau lagi
  4. Tak perlu sehingga adunan sampai menggelegak
  5. Agak2 kepekatan icing
  6. Bila dah puas hati dengan kepekatan icing, tutupkan api
  7. Biarkan icing betul2 sejuk barulah disapukan ke atas kek tadi
Note: jika inginkan kek lagi moist bolehlah dikukuskan selama 1 1/2 jam dan tutupkan loyang kek dengan aluminium foil

6 comments:

jeff said...

>> mmg nampak rich ni...
>> mesti sedap ni...:P

Gorgeous H said...

Salam..
Nampak menyelerakan la kek ni. Nk wat tapi belum ada oven lagi. Kalo dok berjiran hari-hari mommy soh u tolong masak untuk mommy.. :)

* Resepi2 dalam ni semua best2 belaka.

Aishah @ UmmiAqil said...

to jeff...
mmg sedap...kalu ade coklat topping tu lagi ler...

to Gorgeous H...
salam kembali...
Hehehhe...kalu duk berjiran beres aje...sesambil menjenguk dapur mommy sekali...

Aishah @ UmmiAqil said...
This comment has been removed by the author.
datuk seri said...

saya nak print nak bagi ummi saya bwat kek ni...

saya ialah peminat kek coklat..

peace!!

Aishah @ UmmiAqil said...

to datuk seri...
hehehe...sape lah tak suke coklat...
print jgn tak print...

There was an error in this gadget