November 25, 2008

KETAM MASALA



Rasa ketam nih mengingatkan kite masakkan yg hari2 kite santap mase duk keje kat Penang dulu!!!...Bezanya masakkan tu gune udang,yg nih guna ketam...Ape2 pon mekasih ya akak MaDiHa,kongsi resepi yg tak yah ler kite pi cari kat Penang bila teringat... :D



Sumber : Akak MaDiHa

Bahan2
1 kg ketam
2 peket serbuk kari ikan
5~6 s/b sos cili (boleh tambah lg kalau suka)
2 s/b serbuk cili
1 biji tomato masak saiz sedang ~ didadu halus
5 ulas bwg merah ~ dimayang
2 ulas bwg putih ~ dimayang
1 s/k garam masala
3 tangkai daun kari
1 s/k jintan manis ~ tumbuk halus
1 inci kayu manis ~ tumbuk halus
5 kuntum cengkih ~ tumbuk halus
minyak masak
Sedikit air.
garam & gula secukup rasa
bahan hiasan - daun sup/daun bawang/tomato (optional)

Cara memasak

  1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan2 hiris, daun kari & tomato dadu hingga kekuningan. 
  2. Masukkan serbuk kari, serbuk cili dan garam masala. Masak hingga pecah minyak. 
  3. Masukkan sos cili & rempah yg ditumbuk halus tadi. 
  4. Masukkan ketam, sedikit air, bahan2 lain & perasa secukup rasa. 
  5. Hias dengan daun sup & daun bawang. Sedia untuk dihidangkan.

3 comments:

Anonymous said...

>> ketam ni saya tak berapa minat...
>> bukan apa...
>> sebab malas nak kopek...:-d

MyLilBundle said...

salam kak aishah...
sedap nyerr ketam iteww :-p
lama x mkn ketam ni..
kalau hadap lauk ketam ni maunyerr melekat kt meja mkn berjam sbb ralik kan geget2 kulit dia kemam2 isi..ikshh nikmatnyerr

Ummu Aqil said...

to jeff...
kalu dah hidang isi nye org tak minat jdk minat...:D

to shima...
salam dik...
mmg best kulit tu tak sekeras kulit ketam m'sia...
kalu mkn ketam mmg takde istilah xpresss...hehehe...
pi carik ketam leh ler melekat kat meja mkn lama2 tu...

Followers