"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

November 16, 2008

LAKSA TERENGGANU KUAH PUTIH


Selepas disiram kuahnya

...Dah lama KIV menu nih...
...dek nak pi pasar basah teradomari tu, bukan selalu leh pi...
...coz tempat tu dlm 1 jam dr tempat kiteorg...
...sbnrnye tak pi pasar tu pon leh aje buat...
...alasan sbnrnya :D...
...ape2 mmg alasannye nak carik ikan tenggiri...
...kat area umah kiteorg tarak...
...ikan tu tak glamour kot,hehehehe...
...al-kisahnya,kite kalu buat kuah laksa selalu tak pernah nak sukat...
...kali nih sukat,lelain kali leh ahh adjust kalu nak mkn sikit...
...kebetulan lak akak gno & family balik...
...so jadik rezeki diorg dek kebetulan kuah tu leh tuk 7-8 org mkn...
...sebenarnya kuah laksa trg nih ade 2 jenis...
...1 jenis kuah masak...
...1 jenis lagi kuah putih a.k.a kuah lemak...

Bahannya
2 ekor ikan saba / 4 ekor ikan kembung ]*bersih,panggang dan tumbuk
1 potong ikan tenggiri (takde pon takpe,just nak maniskan kuahnye) ]*
2 kgn asam kpg
1/2 labu bwg besar ]tumbuk bersama ikan
2 1/2 tin santan pekat
1 tin air
belacan/kiub bilis secukupnya (hb kite tak mkn belacan so kite taruk kiub je)
garam
1 s/b lada hitam ]tumbuk  

Caranya
1.Masuk semua bahan dalam periuk, masak sehingga hampir mendidih dan hendaklah sentiasa kacau.
2.Sekiranya pekat tambah lagi sedikit air.Rasa garam dan lemaknya.
3.Siap, hidang bersama laksa beras (darurat udon pon boleh) dan ulaman.

**kat umah family kite kalu guna udon tu,kiteorg panggil laksa gandum...
...kalu gune laksa beras baru laksa trg...:D 

Bahan ulaman (ape yg ade dlm esbox kite ya)
Timun ]cincang halus
Taugeh ]buang ekornya

Lada kisar
Garam
Belacan


Sebelum disiram kuah

4 comments:

jeff said...

>> tak pernah lagi merasa laksa terengganu ni...
>> biasa dok bantai laksa penang je...
>> banyak ke bezanya...?

Aishah @ UmmiAqil said...

to jeff...
hehehe...rase tu bezanye timur ngan barat kot...
kuah tu cam kuah laksam cuma dia pekat lg ngan ikan.

zanaz said...

ish ish...laju benor kamu dok masukkan resipi ha...sedap2 plak..seme tu k/zana suka hahaha. dha kaki makan. lama tak makan laksa teganu. meleleh ayaq liuq haaaaaaaa

Aishah @ UmmiAqil said...

to zanaz...
mane ade laju nyer akak...3-4 ari baru nak update...
suke gak ekk laksa trg :D syok ade geng nih...

Share it