"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

December 12, 2008

PUDING MARBLE



Salam Jumaat...

...Hehehehe...kite ingat N3 bwh yg jadik N3 last sblm cuti,tapi silap plak!!!...dek bhn2 ade lagi yg boleh dijadikkan satu menu so bikin ahh puding nih...leh angih2kan nanti...

...Sebenarnye wat puding nih kalut sikit,sesambil kemas barang yg nak pos ke airport & clearkan ape2 patut kat umah nih...so marblenye kuren menjadik,tp ape2 pon pada tekak kite sedap sesangat,lemak2 manis gitu...Mekasih akak Hana kongsi resepi puding serta ngan sumbangan tepung kastad tu...Menjadik gak puding yg takde rupe zebra nih...Pohon halal ya tuan punya resepi,kite C&P je...:D

Bahan-bahan
  • 2 gelas air
  • 1 paket agar-agar serbuk (10 gm)(kite guna 12gm)
  • 2 gelas susu segar (kite tambah 100ml susu cair)
  • 3 biji kuning telur
  • 3 sudu besar mentega/majerin
  • 1 sudu besar serbuk koko (bancuh ngan sedikit air suam)
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1 gelas gula
  • (nih kite tambah) 1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara
  1. Masukkan 2 gelas air didalam periuk. Biar air hingga mendidih. semantara itu, pukul kuning telur bersama mentega, ketepikan.
  2. Bancuh tepung kastard bersama susu segar. Setelah air mendidih, masukkan serbuk agar2 bersama gula. kacau hingga kedua-dua bahan larut.
  3. Setelah bahan tadi larut, masukkan bancuhan tepung dan kacau. Kemudian masukkan pula telur yg telah dipukul bersama mentega tadi. Kacau sebati dan tapis adunan.
  4. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian dicampur dengan serbuk koko.(serbuk koko dibancuh dengan sedikit air panas). kacau sebati. 1 bahagian lagi biarkan warna asal.
  5. Sendukkan 1 bahagian koko ditengah loyang, diikuti 1 bahagian warna asal di atasnya. Ulang hingga habis. Sejukkan di dalam peti sejuk. * Acuan loyang terpulang kepada individu.

9 comments:

zanaz said...

rajinnya wat puding...akak asik copy resipi...tapi tak buat2 pun hehehe. ha..jom la wat fondant. akak pun tak berguru...men hentam keromo je. sonok gak...jom jom

jeff said...

>> mesti sedap ni...
>> puding puding ni mmg best...

ummy@tariqzaidanirah said...

sedapnyer tgk puding marble tuh.. buleh ler cuba2 buat..
lamanyer bercuti.. balik m'sia ker..

Aishah @ UmmiAqil said...

to zanaz...
kumpul2 byk2 akak,nanti dah main mood buat tu senang...
akak ape ekk bhn2 wajib nak wat fondant tu...nak g carik gak nih...

to jeff...
mmg best pun bro...sedap je duk ngap

to ummy@tariqzaidanish...
sila akak,kite pon cilop org nyer gak nih...

zanaz said...

aishah, bahannya asas dia glycerine/gliserin, liquid glucose,gelatine powder, shortening and icing sugar. so gi le beli yek

Aishah @ UmmiAqil said...

to zanaz...
insyaAllah nak g carik gak nih...TVM

shima said...

salam kak aishah...
amboiii dia pulak sambung cuti skrg ni erk!! heheeee cutilah puas2yer.. jgn lupa angkut berpikul2 stok bhn dapur... :D

umieaisyah said...

lama x dengo citer ummiaqil..
teman br bule bagi komen sbb br buat google account..

Aishah @ UmmiAqil said...

to shima
salam kembali...
ahaks..mmg dos...baju takde nye wat balik duk pikul barang2 dapur je tuk 60kg tu...muahahaha...tu pon kalu boleh lebih nak lebih lagi...
shima pun ape kurangnye sure,bertong2 gak yaa...

to umieaisyah
hehehe...baru je balik dr cuti sebulan...
blog nih kite tak hadkan tuk yg google account je,so tak register pon tak pe...tp dah register tu lagi bagus...

Share it