"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

January 18, 2009

CEKODOK UDANG BARING a.k.a SAKURA EBI


Salam Muharram Semua...

...I'm back!!! Alhamdulillah, 15hb lepas kami selamat sampai di bumi sakura. Lepak 2 hari di Tokyo barulah kembali ke Nagaoka. Aktiviti 2 hari tu insyaAllah akan dimasukkan di N3 ryoko bila ade kelapangan. Sekarang dalam operasi utk sapu2 sawang & seangkatannya kat dapur kite nih...

...So layan je resepi sempoi ni. Sejuk2 ni, perut mudah noi minta makan. Buat nih pun tak sukat, main taruk je...

Bahannya
  • tepung
  • udang baring a.k.a sakura ebi
  • secubit garam
  • kubis ] dihiris halus
  • sedikit serbuk penaik
  • sedikit kapur makan
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 1 sudu kecil minyak zaitun
  • 1 biji telur
  • air secukupnya

Caranya
  1. Gaul semua biar sebati. 
  2. Goreng seperti cekodok biasa.
  3. Hidang bersama sos cili.

3 comments:

amaruszati noor rahim said...

hem...balik kali ni tak sempat jum[pa ekkk, masing-masing sibuk. nasib baik le masih punya kesmepatan bergayut. psst...ucang baring ni ada orang panggil udang kepal.

Aishah @ UmmiAqil said...

to amaruszati noor rahim
mujur sempat gayut kan tp kempunan lg laaaa... nak tgk mak buyung tu...

iye ke udang kepal...pasni kalu org panggil camtu takde jakun sgt...

D.a.a.l.i.a. said...

sedap wei cekodok udang tu ..

There was an error in this gadget