Salam Semua...
...Hari nih kite nak kongsi cara nak bikin rempah warisan bonda a.k.a rempah serbaguna. Resepi rempah nih asal dari nenek sebelah ayah kite, pastu dah diturun kat menantu dia, mak kite ahh tu...ahaks... Resepi nih nenek pernah buat jual satu ketika dahulu. Sekarang nenek kite tak ingat dah, dan mujur sempat diturunkan resepinya kat menantu dia sorang nih. Kalu idop tak tau ler, terkubur cam gitu je ler...
...Last year balik m'sia, kite pon sibuk duk salin resepi ni coz takut hilang begitu je. Sayang oooooo... Keluarga kiteorg memang guna rempah nih je. Nak buat kuah nasi minyak, kuah nasi dagang, kuah laksa terengganu, kuah gulai terung, gulai ayam kampung, bubur assyura, goreng ayam berempah dan sup memang kiteorg guna rempah nih. Sekali buat dapat dlm 2 kg. So masa balik m'sia br nih kite bwk mai sekitar 700-800gm, stok utk 1 thn. Muahahaha...
Sumber : Warisan Ibunda
Bahannya
- 1 kg ketumbar
- 1 1/2 kg jintan manis a.k.a adam manis
- 10 keping kulit kayu manis saiz 3 inci
- 25 biji buah pala
- 3 sudu besar buah pelaga
- 3 sudu besar cengkih
- 2 inci kulit lawang
- 3 kuntum bunga lawang
- 2 sudu besar adam pedas (takpasti tempat lain panggil ape)
- 4 sudu besar lada hitam
Caranya
- Gaul semua bahan, basuh bersih-bersih dan jemur sehingga kering.
- Goreng seketika dan kisar(kiteorg hantar kedai utk kisar).
- Siap dan simpan dalam bekas kedap udara.
2 comments:
dlm byk2 senarai rempah tu cuma adam pedas tu jek yg i musyikil camano ruper dio....
tingin jugak nk try buek rempah serbaguna ni..bila baca kak aishah ckp anto kedai tuk kisar..uikshhh harus meletopp blender nih kalau nk kisar sampai 2kg!
to shima
hehehe....nanti2 kite caling2 mak bonda ya...ape adam pedas tu...kite pon dah naik musykil...
kalu gune blender mmg meletup ahh tp kalu rajin tumbuk ahh baru hancus...zaman2 dulu tumbuk je...den tak sanggup lagi2 lak 2 kg tu...
Post a Comment