January 21, 2009

AYAM CENDAWAN SOS BLUEBERRY




Salam Semua...

...Sebenarnye tak tau nak taruk nama ape yg sesuai kat masakkan ni dek byk sangat bahan yg dicampak2nya. Dalam duk pikir2, mai ler idea kasi nama ni... tibai je ler labu...Muahahaha...

...Alhamdulillah rasanya tak mengecewakan daku... Jom layan resepinya ya...

Bahannya
  • ayam dada ] potong nipis, goreng dgn garam & kunyit
  • 1/2 labu bwg besar ] potong besar
  • 2 ulas bwg putih ] dititik
  • 1 btg serai ] dititik
  • 3 biji cili padi ] dibelah 2
  • sedikit daun kari
  • sedikit serbuk paprika
  • 1 s/t jus lemon
  • 1 s/b jem blueberry
  • sedikit garam
  • sedikit air
  • pati ayam ] tak taruk pun tak pe
  • 3 biji tomato mini ] potong 4
  • 5 biji cendawan
  • sedikit daun kucai ] takde pun takpe

Caranya
  1. Panas minyak, goreng ayam hingga 1/2 masak, ketepikan.
  2. Keluarkan sedikit baki minyak, dan tumis bwg putih, cili, daun kari dan serai hingga naik bau. Masuk cendawan dan goreng lagi.
  3. Kemudian masukkan sedikit air dan biar mendidih. Bila air dah mendidih, masuk bwg besar, ayam, jus lemon dan jem blueberry. Gaul rata.
  4. Perasa garamnya dan masukkan tomato dan daun kucai. Gaul seketika. Padam api. Siap.

2 comments:

MyLilBundle said...

huh buh jam blueberry??
fuyyoooo x tercapai akal ku kak aishah...camano rasa dia?? terasa x blueberry tuh?? sekali pandang mcm paprik pun ader..mmg rajin + kreatif ler..

Ummu Aqil said...

to shima

hehehe...cari sos tomato tarak...capai jem blueberry,best juga ade rase lain sikit...tp guna jem yg tanpa gula ahh,yg ade gula tu manis ooo...

Followers