...Utk makan malam kite masak sambal nih, resepi tu sukatannya tak jamin ya coz main taram je... Janji sedap je bila bertegur sapa ngan anak tekak kite nih... So layan ya resepi agak2 nih...
Bahannya
- 1 s/b cili kisar
- 2 s/b taucu
- 1 s/b kicap manis
- 4 ulas bwg putih ] ditumbuk halus
- 1/2 labu bawang besar ] dihiris nipis
- 3 biji tomato mini ] dipotong 4
- sedikit air asam jawa
- udang
- petai
- minyak
- garam
- serbuk pati ayam *tak taruk takpe
Caranya
- Panaskan minyak dan tumis lada hingga garing, masuk bawang putih dan goreng lagi.
- Kemudian masuk taucu, goreng rata dan masuk kicap serta bawang besar. Goreng hingga bawang layu.
- Masukkan air asam jawa, biar mendidih kemudian masukkan petai dan udang. Goreng hingga udang masak.
- Rasa masinnya dan taruk tomato mini, goreng seketika. Siap.
4 comments:
petai fresh dr mesia ker tuh?? huwaaaa... jelesnyerr!
aishah..petai tuh....ku rinduuuuuuuuuuuu....
nampak sungguh menyelerakan laa..
to hana
akak takdenye petai tu dari m'sia, dari kedai halalhouse sini je...kalu angkut semua mau 60kg tu tak muat...hubby pon dah bising...ahaks...
to ela
hehehee...kena balik tu...sane takde jual ke?petai tu yg bekunye,beli kat sini.
to kamalina a.k.a aimi
mmg pon...tapi kite amik bau je,makannye idop petai tu,hubby yg mkn...
Post a Comment