January 29, 2009

KUEH GUNTING




...Sambil2 tgk tv mmg syok duk kunyah nih. Dulu pernah wat, masa zaman2 sekolah menengah dulu tapi dah lupa daaa... Yg kite ingat resepinye ade taruk bawang kisar. Resepi kali nih lak takde masuk bawang kisar tp rasa tu hampir sama... 

...Resepi nih amik dari blog Akak Hana Kanazawa asal usul tu tak silap dari Kak Jun... Teringat2 lagi tau masa makan kat umah Akak Hana kite tu, yg terkenal ngan masakkan yg best2... Halal ya kite C & P je resepinye tu...

Bahan-bahan
  • 375gm tepung
  • 2 sudu besar gula aising
  • 2 sudu besar rempah kari
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 2 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 2-3 tangkai daun kari-hiris halus
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • pepper
  • 90gm majerin- kita kurangkan 70g (thnx k.nor coz bg idea)
  • 130-140ml santan (tambah air jika x cukup)


Cara-cara

  1. Gaul semua bahan, masukkan santan dan uli jadi doh.
  2. Gunting n goreng.

6 comments:

ZaiY said...

akakpun sukerr kuih gunting ni, sedpnya krup2 tu, kejapje abis kalau makan depan tv, err bukan depan tv dh skang ni depan laptop pulak..huhaahaa..

Aimi said...

sedapnya kuih gunting...lama dah tak mkn ni..

Ummu Aqil said...

to zaiy
mmg sedapppppp...bukan je depan tv,laptop tu dah semestinye...

to aimi
ke wat tu...

Anonymous said...

>> kuih gunting ni tak pernah nampak atau makan lagi...
>> kalau nasi gunting tu biasa sangat...:d

MyLilBundle said...

amboii sedapnyerr dok mengunyahhh :D
haah kak aishah benda ni kalau hadap dpn tv rasanyer tau2 dah licin sebalang!

Ummu Aqil said...

to jeff
try ah...rasa dia lembut dr kueh siput n rangup.

to shima
heheeehe...mmg pun,tau esok kena wat lg...huhuhuhu..jenuh nak menguting,mkn mmg sodap...

Followers