Salam kembali...
...Kueh nih tak tau ler org lain panggil ape... Dari kecik kite duk panggil Kueh Bom!!! Kueh nih ade 2 versi... 1 tu yg cam kat atas 1 lagi yg taruk bijan dan intinye berbeza. Kite wat nih yg intinye tu dari sambal ikan...
Bahan-bahan
Bahan2 untuk doh:
- 200gm tepung pulut
- 1 camb tepung gandum
- 1 camt air kapur
- 200ml air
- secubit garam
- minyak untuk menggoreng
Bahan2 untuk inti:(versi haku la nih,sukatan ikut suka)
- ikan ]rebus dan ambil isinya
- santan
- 1 s/k halia kisar
- gula
- garam
Cara-cara
- cara membuat inti:
- campur semua bahan dlm kuali,goreng sampai kering dan berderai.
- angkat dan biarkan sejuk sementara membuat doh
- cara membuat doh: masukkan kedua2 tepung dan garam ke dalam mangkuk adunan, kacau rata
- kemudian masukkan air kapur dan air sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh dan tidak melekat ditangan
- bahagikan doh kepada 15 biji dengan setiap satu seberat 30gm (saiz bergantung pada masing2) dan bentukkan menjadi bulat(kite dapat 30 biji...muahahaha malas nak timbang)
- setelah itu ambil satu doh tadi dan leperkan di atas tapak tangan dan isikan inti, tutupkan semula doh tadi supaya menjadi bulat
- lakukan proses ini sehingga habis doh tadi digunakan
- panaskan kuali dengan minyak yang banyak dan gorengkan sehingga masak dan keperangan
- angkat dan hidangkan
- jika tidak mau digoreng kesemuanya bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara
No comments:
Post a Comment