Salam Kembali...
...Menu makan malam kiteorg. Resepi nih cilop dari blog akak hana, tp kite tak ikut sukatan. Sekali amik ko rempahnye tu berlebihan, nak dibuang sayang. So ape lagi kite pon adjust jadikkan kuah plak. Kite C & P je ya resepinya dan asal resepi tak silap dari Kak Dayang. Jom kite tgk ape bahannya. Ayam nih mmg best la, mekasih ya empunya resepi...
Bahan-bahan
- 7-8 ketul ayam (dibersihkan)
- 5 ulas bawang putih (dikisar kasar)
- 1 inci halia (dikisar kasar)
- 3 batang serai (dikisar kasar)
- 1 sb ketumbar (disangai dan ditumbuk kasar)
- 1 sdt jintan manis (disangai dan ditumbuk kasar)
- 1 sb serbuk kari ayam (dyg guna Adabi)
- 1 biji telur
- 2 sb tepung jagung- hana gune tpg ayam
- 1 tangkai daun kari
- garam secukupnya
- Perapkan ayam dgn semua bahan di atas selama 1 jam atau selama mana yg boleh. Kemudian gorengkan dgn minyak yg banyak sehingga garing. Gunakan api perlahan shj.
- Hidangkan panas2.
Cara utk kuah
- Panaskan minyak,tumis 1 sudu besar lada kisar sehingga garing.
- Masukkan lebihan rempah perapan ayam dan goreng lagi.
- Masukkan pula 100 ml santan, sedikit nisan/gula merah, sedikit air dan masak hingga pekat.
- Siap.
4 comments:
>> lagi pedas lagi bagus...:D
>> sekali tengok mcm ayam tandoori pun ada...:D
to jeff
ya betuiiii...lagi pedas lagi bagus...
ahaks...jadik ayam tandoori pon tandooori ahh...
kak aishah...
kalau der lebih kuah tuu bak ler sini sbb i plg malas nk wat kuah/sambal dia tu..amke masa! heheheee
to shima...
dik oiii...hawait lambat cakap dah abis daaaaa...
Post a Comment