...1st try wat mochi...projek BM nih,tp adunan tu agak keras skit...so next time kena tambah air lagi...
Bahan
- 420gm beras mochi/beras pulut jepun
- 270ml air [utk lebih lembut kena +20ml lg]
- 2 titik strawberry emulco
- buah strawberry
Caranya
- Basuh beras kemudian masuk semua bhn kecuali strawberry kedalam BM,set mochi. Lepas 50 minit bukak penutupnya dan bior di adunan selama 10 minit lagi.
- Siap tu kemudian bentuknya dan taruk strawberry dlmnya...
- Siap utk dimakan. Sekali makan cam kueh bom pon ada,pasni leh wat kueh kochi ahh...hahahaha...tunggu next projek,beras mochi byk tu...
12 comments:
rajinnyerrrrr laaaaaaa wat mochi!! nak skittttttttt!!
tp hana...
abis daaa...
>> nampak interesting ni...
>> kalau strawberry mesti sedap tu...
salam
apa rasanya ek.. pulut2 manis gitu ke?..
ita dubai
to jeff
itu ler...nak cari kat kedai yg betui2 boleh mkn susah...
try wat taruk stoberi mmy best
to zeeta
salam kembali....
pulut tu tawar je...stoberi tu yg rase masam manisnye...
Onde onde Jepun ke ni? Hehehe...
comeynya kuih ni..mesti ada rasa liat2 sikit kan sbb pulut..
beras dah tak nmpak beras, seme hancur jadi cam tepung eh..
to MamaFami
bijak ahh mama...onde2 jepun ahh nih...ahaks
to ZaiY
a'aa memang liat betui...dah nama kueh mochi...sejuk je keras...pastu ahh diorg bile nak mkn dibakar dulu...
beras semua hancur...dlm BM tu...
fuyoo buat mochi dari beras mochi...maisya pernah buat mochi guna tepung mochi je...senang sikit, hasil pun lembut. Kiranya BM tu uli sampai hancur semua jadik tepung ek? Sugoi!
to maisya
a'aa BM tu yg uli semua tu..mudah keje...nak ty wat guna tepung plak lah pas nih...
fullamakkkk!!!
x kenai mochi ni tp sekali pandang terus tangkap leleh...nak2 lgik kt hantu strawberry...ikshh rasa dia kenyal2 ker kak aishah?? mcm onde2 tu ker??? ikshhh nak jugakkkkkk :-P
to shima
lebih kurang onde2 tapi keras lagi...sbb dah nama dia mochi kan...org pakai gigi palsu silap2 boleh tercabut...nak buleh aje...
Post a Comment