"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

February 14, 2009

NASI BERIANI GORENG



Salam Hujung Minggu...

...Hari nih mula2 tu mmg takde mood nak masak ngan cuaca mendung2 nih..try wat soba goreng,tp hasilnya m'kecewa org yg nak mkn...sape lagi tekak kite n cik hubby ler...adehhhh...dah jadik rezeki cik tong...so kesimpulannya soba mmg tak leh diubah jadik menu lain...dah tu nak mkn ape plak kan,perut dah lapo nih?mujur ler dlm esbox tu ade stok kueh teaw,ape lagi xpress ler...Gambo?ahaks...lapo sgt dah tak sempat amik...lagi lak dah pernah post sblm nih...so layan je ler omelan ku iniiii...

...So petangnya mai ler mood nak wat nasi beriani,dek ade satu pek rempah beriani yg dibeli di kedai pakistan tak try lg...Sekali bukak isinye plak lain, rempah campuran garam masala...aduhaii...potong mood betui...so rempah beriani faiza gak ler jadik pujaan...so den campur sikit rempah garam masala dalam nasi beriani...hasilnya Alhamdulillah sodap,rasa tu dah iras2 rasa nasi beriani yg kat kedai pakistan kat sini...ahaks...naik bakul angkat sendiri plak...cuma kite wat kurang pedas sbb anak teruna kite tu tak makan pedas so kite plus ngan dalca  dan acar nenas...jom kite tgk ape resepinya...


Bahan Tumis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum cengkih
  • 1 biji buah pelaga
  • 1 inci kulit kayu manis

Bahan Lain
  • 1/2 kg ayam [bersih & potong kecik2]
  • 1 s/b minyak masak
  • 2 s/b minyak sapi
  • 2 s/b rempah beriani faiza [bancuh jadik pes]
  • 1 s/k rempah masala/garam masala [jadik pes]
  • 1 ulas bwg putih ]*
  • 2 cm halia ]*dihiris nipis
  • 3 ulas bwg merah/ 1/3 bwg besar ]*
  • 50 gm daun ketumbar [boleh ganti ngan ketumbar & jintan putih]
  • 50 gm daun bawang
  • 2 biji tomato [potong dadu]
  • 1 s/k serbuk kunyit
  • 3 1/2 cwn beras basmati ]masak asing ngan 3 1/2 cawan air
  • 1 s/b garam
  • 1/2 cawan yogurt
  • pewarna kuning telur,hijau,merah sewaktunya
  • 2 biji cili besar merah ]takde,kite ganti ngan 2 biji cili api
  • 2 biji cili besar hijau ]takde 

Caranya
  1. Panaskan minyak,masuk bahan tumis. Tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan bahan hiris, goreng hingga layu, terus masuk rempah yg dibancuh diikuti ayam dan tomato. Biar sehingga pecah minyak dan ayam masak.
  3. Masuk serbuk kunyit goreng lagi.Masuk daun ketumbar,yogurt,cili dan garam.masak hingga agak2 kering sedikit.
  4. Masuk nasi dan goreng hingga rata.Masuk daun bawang dan goreng lagi.
  5. Padam api, titik pewarna yg disukai. Balik nasi pelan2 hingga rata. 
  6. Siap. Hidang bersama dalca dan acar nenas. Jemput makan.

4 comments:

hana said...

muahahahaa... mencoba jugak soba tuh dgoreng! sib baik tak cube lagik! tk psl2 buang rezeki...hihihi...

sha...kurang paham la nasi beriani nih! nasik tuh nasik putih la yer? ker beras?

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to hana
nak buat camne akak...bile masak,nak masuk mulut terasa satu macam...cik hubby dah selamat sesuap dua...:D

opsss...silap ke taip,nasi akak...tp 1/2 tu beras

CatlinaFly said...

nampak sedap beriyani goreng tuh..heh..segalanye nmpk sedap kat blog ni :)..mintak pos cikit ke kluang!

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to CatlinaFly
sedap...cuba ahh nak pos boleh...dah sampai tau tak tau lagu mana rupanya...

There was an error in this gadget