"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

February 12, 2009

OKONOMIYAKI


Salam Semua...

...Hari ni menu sarapan kite ala2 jepun...mudah dan cepat siap...janji cukup bahannya...sebenarnye dah lama tak buat nih...tak silap dah dekat 1 thn lebih,nama je duk jepun...muahahaha...time2 sejuk2 camni semua yg dimasak,mmg licin je...

...Yuk kite tgk bahan nak bikinnya...

Bahannya
  • 100gm tepung gandum ]kat sini tepung yg siap tu ada,tp ade serbuk penaik yg tidak dipasti sumbernye
  • 1/2 s/k serbuk penaik
  • 1 biji telur
  • 100ml air
  • sedikit garam
  • sedikit gula
  • pati ikan katsuo/pati bilis
  • 250gm kubis ]disagat
  • sedikit sakura ebi/udang baring

Bahan topping
  • sos okonomiyaki
  • mayonis
  • nori hancur
  • parutan ikan katsuo/ikan aya

Caranya
  1. Gaul semua bahan sehingga sebati. 
  2. Sapu sedikit minyak pada kuali, buat cam lempeng.
  3. Terbalikkan serta goreng sampai masak. 
  4. Siap utk ditopping (kat bwh nih cara kite topping)

Dah siap...

Taruk sosnya...

Taruk serbuk nouri

Taruk mayonis

Taruk ikan parut

Siap dipotong,jom makan...
Kite cicah sos cili...muahahah tekak melayu nak wat camne...

11 comments:

Rafizah Nordin said...

akak dah lama cari tepung takoyaki tak dapat2...kat jusco sunway pyramid ada tepung okonomiyaki ni tp akak tak teringin nak membuatnya...tadi akak dah beli kobis,cdg tengahari ni buat takoyaki tp menu tu dah kene potong Q ngan banana split pulak heee
harus esok buat tuk sarapan sbb takut kobis tu kecut...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to Rafizah Nordin
ala akak takoyaki tu mudah je...takde tepungnye pon tak pe...akak tgk link aishah kat ala2 jepun tu ade takoyakinye resepi...

hana said...

aishah..sos tuh bg kak tengok! akak penah terbeli tapi meragukan la pulak! boleh makan ke idak! dah lama nak buat takoyaki pon asyik kiv jerk psl sos tuh la...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to hana
tak silap aishah beli brand jusco yg utk okonomiyaki bukan takoyaki...dah buang dah plastik dia...dlm byk2 sos yg tu je buleh kate hubby ahh...sbb kebanyakan wat dari butta dah ler butta tu yg jenis spesis hutannyer yg hitam berbulu...nauzubillah...pernah tgk dokumentari kat tv last year...
biase tuk takoyaki pon aishah gune sos nih je...sbb yg takoyaki semua tak leh mkn tak silap...sori kalu silap info coz lama dh tak buat nih...

zanaz said...

dok jepun ke mesia ke...okonomiyaki akak memang tak penah buat...tapi makan selalu masa kt jepun dulu, coz neber rajin buat dan kasi kita hehehe. tapi takoyaki suka buat dan makan hehehe.

kek pengantin tu guna teknik stim bc le aishah. kalau akak sapu bc, tak tau le bila boleh smooth bc tu...tahun depan pun lum tentu kah kah kah

hana said...

bukan ker sos takoyaki ngan sos okonomiyaki sama? bagi akak tgk botol tuh! anta kat ym er? diorg kat sini ade cadangkan sos tuh.. tapi hb bc ade mende tak leh makan... konpius den!

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to zanaz...
untung dpt jiran rajin kan...takoyaki budak2 pon suka mudah nak mkn,...

teknik stim bc tu camne ekk...

to hana
sos takoyaki lain...tp sos takoyaki tak leh mkn...ok kite ym...

jeff said...

>> yang ini mmg different...
>> first time nampak...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to jeff...
jepun nyer mskn...

initial C said...

kat mane nak dapat sos okonomiyaki halal?? yang dekat jusco tu ade mirin dlm die. mirin tu bukan ade rice wine ker???

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to initial C
saya pon tak pasti nak dpt sos tu kat mana...yg sy nyer kim kat hubby masa g jepun br nih...sane byk pilihan, ade yg tak letak mirin...n mirin tu mmg rice wine...

There was an error in this gadget