...Menu nih pon wat tuk sarapan...Dah lama KIV ni...Wat pon simple je...
Bahan [sukatan nih agak2 ekk]
- taugeh ]bersih n buang ekornye
- carrot ]potong pajang2
- 2 biji bwg merah ]mayam
- sedikit air
- 1 biji lada besar ]potong serong
- minyak
- sedikit garam
- kulit popia
- sedikit tepung gandum ]bancuh ngan sedikit air
Caranya
- Tumis bwg hingga layu,masuk carrot dan goreng lagi,masuk sedikit air.dan garam serta lada.
- Bila carrot dah lembut,masukkan taugeh dan goreng rata hingga taugeh sedikit layu. Padam api. Siap utk intinya.
- Sudukan inti dalam kulit popia,lipat dan gam ngan gandum. Buat sehingga habis.
- Panaskan minyak. Goreng popia cam goreng donat n seangkatannya. Siap.
- Hidang bersama sos yg digemari...Kite makan ngan sos linggam je...
6 comments:
slm aishah... kulit popia 2, seme jenis halal ke? bkn apa, sbb srh che abg p bli, asyik tlupa jer.. nk p bli sdri, bc xpandai.. cdg nk uat popia kecik inti serunding rye hj lps ade lg.. hehehe..
to liza...
kalu kat jepun nih cam tak boleh je...sbb hubby pernah bc gak...
tu order kat www.baiticom.com kat sane byk brg...spring roll samosa tak silap nama dia..
susah gak ek nk dpt bhn2 halal kt situ.... abu dhabi pun kena hati2 gak coz byk brg dr luar esp cina n philipina....
to amynujaimy
nak kata susah...tak juga coz ade kedai online halal...kebanyakan ade...so semua beku ahh...
>> suka popiah yang tak goreng tu (popiah basah ye?)...:D
to jeff
iye lah kot...kite tak pernah cuba lg...
Post a Comment