February 26, 2009

ROTI KACANG


...Kali nih menu sarapan 3 in 1...ahaks...walaupun kena 3 kali kerja tp puas ati dek dpt pelbagainyer...Bakar,Goreng dan Kukus...1 doh jer dah leh jadik 3 nama...kihkihkih...dohnyer tu sukat2 taruk dlm BM so selepas BM jalankan tugasnye,baru ler turn kite plak...

...Jom tgk resepi BM nih yg dah lama KIV dek tak rajin pi amik buku tu utk diterjemahkan...

Bahannya
  • 400gm tepung roti
  • 70gm mentega
  • 36gm gula
  • 17gm susu tepung
  • 7gm garam
  • 1 biji telur
  • 220ml air suam
  • 4g yis
  • 1 s/k pelembut roti [kite tambah]

Caranya
  1. Masuk semua bahan dalam BM. Lepas 1 jam setengah,keluarkan doh dan bentuk ikut citarasa dan intinya terpulang ya. Kite buat guna inti kacang hijau. 
  2. Lepas siap letak inti biar seketika dan bolehlah digoreng atau dikukus atau pun dibakar.





Bila dibakar...


Bila digoreng...

Bila dikukus...rupe tu kuren sikit coz lupa nak tutup ngan kain

No comments:

Followers