Bahan
- spaghetti 2 org mkn
- 1 biji tomato ]didadu
- sedikit jus apple/tuk ganti wine
- 2 biji bawang putih ]dicincang
- 1/4 bwg besar kulit kuning ]dicincang
- 1 biji lada kering ]dibersihkan,dipotong halus dan rendam dalam air suam (kat sini dah ada yg siap dipotong dan ready tu dimasak)
- sedikit serbuk lada sulah
- sedikit garam
- remis
- minyak zaitun
- air
Caranya
- Rebus spaghetti bersama sedikit garam sehingga lembut. Tos dan ketepikan. Air rebusan spaghetti tu simpan sedikit.
- Dalam kuali masuk minyak zaitun, bwg putih dan bwg besar serta lada kering,hidupkan api.Goreng dengan api kecil sehingga naik bau.
- Masukkan jus apple dan sedikit air rebusan spaghetti serta remis. Biar sehingga mendidih dan remis betul2 masak.
- Masukkan tomato,lada sulah dan biar seketika. Perasa garamnya dan masukkan spaghetti. Goreng rata.
- Siap utk dihidang
8 comments:
>> kalau dilihat pada nama memang nampak mengancam...
>> gambar pun nampak enak gak...:D
rajin slalu wat spagethi! mintak banyakkkk!! hehehehe
to jeff
ahaks... betui lah tu...mmg mengacam...kite pon tak tau ape ke maksud tu...
to hana
ahaks...sowiiiiii semuanya dah licin...
huih..
yummie nye
mengingatkan spaghetti marinara
to cik kedondong
hehehe...spaghetti marinara tu camne plak ekk? leh pi sekodeng resepi nanti...
sedapnya..nmpak cam sng je nak buatnya...ada remis tu yg nmpak special..sng nak dapt remis kat jepun?
salam...sedapnya nampak spagheti tu..
to zaiy
senang je nak buat tu...tu yg kite pas kat hubby je...heheheh...sini remis senang je nak dpt..kalu kerang yg payah nyer,,
to nor
silalah cuba ya...
Post a Comment