"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

February 21, 2009

SATEY AYAM


Salam Hujung Minggu...

...Ari nih kite layan satey plak...dah lama duk peram nak buat...akhirnye menjadik gak ari nih...so ini tuk sarapan + mkn tgh terus... Resepi satey kite cilop kat umah akak hana pastu kuah kacangnye kite cilop kat blog SL...




Sumber : Blog Akak Hana asal...kena pi sekodeng sane lah ya... ;)

Bahan-bahan
  • 1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
  • 150 g gula pasir
  • 100 g gula merah
  • 100 g madu,
  • 2 sk garam
Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
  • 3 sb ketumbar biji - sangar
  • 2 sk jintan halus - sangar
  • 1 sb lada sulah biji
  • 6 ulas bawang putih
  • hana tambah bwg merah
  • 1/2 jari halia
  • 2 hiris lengkuas
  • 4 batang serai - hiris
  • 1/2 jari kunyit hidup
Cara-cara
  1. Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
  2. Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
  3. Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang


Sumber : Blog SL

Bahan
  • 1 cawan kacang tanah ~~ digoreng tanpa minyak hingga garing dengan api perlahan 
  • 1 cawan air asam jawa
  • 1 sudu makan gula merah
  • sedikit garam
  • segenggam lada kering **
  • 3 labu bawang merah **
  • 2 ulas bawang putih **
  • 2 batang serai **
  • 1" lengkuas **
  • 1" halia **
  • 1" belacan / udang kering **

Cara membuatnya:
  1. kisar kacang tanah separuh halus.. separuh lagi kisar kasar
  2. kisar bahan yang bertanda **
  3. panaskan minyak dalam kuali.. tumis bahan kisar hingga naik bau..
  4. masuk air asam jawa, garam dan gula.
  5. biar mendidih.. kemudian masukkan kacang yang di kisar tadi.
  6. biarkan hingga pecah minyak. gaul sekali sekala.. kang hangus kuah kacang tu..
  7. kalau pekat.. tambah sedikit air..

Jemput makan...

2 comments:

shima said...

SALAM KAK AISHAH!!
lama giler x jenguk akak ... pekabar? wahhh beshnyerr dia jamu satay...sib baik baru last week bako satay nih..xdela kempunan sgt tgk set satay akak... mmg besh kan sesekali mkn satay nih...terasa cam dok kt masia lak..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to shima
salam shima...
mmg lame pon...tgk fp shima pon lama tak berupdate...tapi kite faham ler...ahaks...ape2 pon take care ya...
satey sekali pekena mmg best...lagi2 budak2...mmg suko...tapi nak buat tu,kena tunggu angin R betui2 menyinggah...

Share it