"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

February 9, 2009

SWISS ROLL BUAH

...Adeh camne leh terdelete tadi nih...

Dah siap dipotong

...Nih projek malam semalam,permintaan hubby... Katanya nak makan swiss roll yg ade buah, yg cam kat kedai... Mulanya nak wat ari esoknya, tp mai angin R sblm tido, so berjalan ler projek nih... Tapi yg kuren skit tu buahnye tu tak nampak sgt... Next time kena try lagi nih...

...Masa nak gulung mengulung tu, ade terkasarnye so ade ler bahagian yg terpecah tu, sekali masa amik gambo tarak plak... So takde bukti ahh...muahahaha...Tang corak kulit tu plak asalnya nak wat kosong je... Sekali gatai tangan nak conteng2, jdk ler rupe lagu tu... :D

...Resepi tu sblm nih dah ade dlm gerobok kat sebelah, tapi tuk mudah citer kite taruk sekali lagi nih, mekasih ya tuk empunya resepi n buat maklang azie gak...


Sumber : FP MakLang asal Apek

Bahan-bahan (Loyang swiss roll jepun dapat 2 ketui)
  • 6 biji telur gred A @ B
  • 4oz gula castor
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu bsr ovelet
  • 3oz tepung gandum
  • 1 sudu bsr susu tepung
  • 4oz mentega cair
  • sedikit coklat emulco [pewarna peach]
  • jem strawberri secukupnya [ganti fresh cream + buah kiwi & strawberry]

Caranya
  1. Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
  2. Adunan dah gebu akan jadi camni
  3. Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudit kayu
  4. Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag
  5. Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya
  6. Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang *tak buat
  7. Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah *main conteng ngan lidi jah
  8. Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius.
  9. Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2 [kite taruk fresh cream pastu tabur buah]
  10. Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.

Nota maklang :
  • jgn lebihkan masa pembakaran nanti terlampau garing susah lak nak gulung. Pecah kulit swissroll
  • jgn buat nipis benor..susah nak gulung nanti
  • time nak gulung tu...cubalah berlembut skit ngan swissroll...kalau ganas2 tersiat plak kulit swissroll yg cantik gebu tu..kulit swissroll ni jenis FRAGILE
  • korang nak buat batik jawa ke..batik marble ke...batik kalerpul ke...ikut sukahati koranglah ye!
  • filling tu boleh jugak letak bcream,choc., jem, blueberi..yg mklang buat tu mklang letak blueberi..sodappp
  • pastikan kek sejuk dulu barulah gulung...kalau tak melekat kat paper kuih
  • masa sapu jem tu cuba jangan ditekan kek tu sangat...tu sbb kulit dia melekat..
  • kalau perhatikan tepung tu nampak skitkan...takpe...jgn risau..
  • alas loyang ngan paper kuih tu...biar terjulur dari loyang pun takpe..senang nak angkat...jangan kedekut paper kuih tau...
  • nak guna sponge mix pun boleh...tapi rasalah yg original punya dulu..best ke tak
  • mklang guna loyang sbread 50 petak tu je...loyang tu kan pelbagai guna...

Siap tuk disimpan bukan nak wat azimat tau, kot2 ptg karang lapo...


11 comments:

wan fatimah wan hussain said...

sedapnya.....terliur imah tengok..klu sudi singgah la..blog imah..wanfatimah.blogspot..imah baru je try buat blog ni...masih x pandai..heheheeh saja mgisi masa lapang.

zana @ ros hassan said...

sedapnya...swiss roll dgn buah stroberi fresh lagik ....musti terangkat punye

kamalina a.k.a aimi said...

wah rajinnya awak ni.... swiss roll ni lembut kan, kalau tersilap sikti mudah koyak..

ZaiY said...

cantik mulusnya swiss rollmu itew, geram n jeles tgk tau. nk orderpun jauh sgt. Agak2 gigitpun tak terasa kut sbb nmpak lembut sesgt....

Jasmeen said...

kalo taruk buah byk2...ermm..mmg sedap..ltk lak buah yg masam manis..perghhh...nak seketul weyy...hehehe

MamaFaMi said...

Cantiknya swiss roll, rasa nak ngap je

cik kedondong said...

sedapnye...da lama x buat swiss roll
tapi nape akak nyer kek tebal..kalo nipis musti sedap....

aisyah,cikwan,pert said...

cahh, gebunyer..menyelerakan

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to imah...
insyaAllah sat lagi kite pi amik link ya...sroll tu biase je...kalu ckp awal2 leh pas je...bukan jauh pon...kite nak mkn bukannye abis sgt,buat rajin nak mkn tak rajin...ahaks...ade ka org cam kite ekk...?

to zana...
mmg sodap akak...tp hubby yg perabis kite tak terana nak mkn pon cuma terasa nak buat je...

to aimi...
nak kata rajin sbb takde benda nak buat...hubby nak mkn jln je ler...tp tang kulit dia mmg manja yg amat ler...

to ZaiY...
ahaks...buleh order...tak byr pon tak pe janji mai amik sendiri...setakat nih terasa lagi bila gigit tu...

to jasmeen...
mmg akak ade buah tu mempengaruhi rasa kek sekali sedapppp...

to MamaFami
sila lah ma...segan ngan ma,sroll mu tetap jadik pojaanku...

to cik kedondong
hehehehe...
entah ler camne leh jadik tebal tu...biase ahh wat sekali sekali...

to cikwan...
mai piring leh kasik sepotong...

shima said...

waduh2...
kak aishah... bestnyerrr kalau dpt seketui kek gulung ni :P
ikshhh kalau dulu gi bakery gatal tgn ni beli sepotong swissroll buah ni sbb tertawan tgk buah2 dok bersalut cream..mmg beshhhhhh!!!!!!!

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to shima...
itu ahh shima...pestaim wat dah terpikat...tgk esok 2 wat 2nd round plak...

There was an error in this gadget