February 8, 2009

VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN




...Menu nih utk makan malam, cilop dari blog akak hana kanazawa... Tapi intai kat umah Ela Doha dan umah kak jun pun ade... Asal resepi dari TULIP@FIZA... Sebenarnya dah lama teringin nak wat nih, coz resepi nih ade kelainan skit dari segi cara masaknya tp dek bahan2nya tak cukup KIV dl... Sekali ramai lak dah cuba & dah tampal gambo kat blog masing2 serta telah wat kite dah tak tahan nak KIV lelama so tibai je ngan ape2 yg ade...

...Hasilnya mmg sodappppp... Mekasih pada empunya resepi dan yg m'goda2 tu serta tuk akak hana yg kite C&P resepi dari blognye...



Bahan-bahan ;

  • 3 keping isi ayam, potong saiz kecil2- hana goreng dulu ngan garam n kunyit.nih kite ikut cara akak hana gak
  • 3sb gula
  • 2sb minyak masak
  • 3sb sos ikan
  • 3btg serai - ketuk 
  • 1sb cuka
  • 1sb sos tiram
  • 1bj bawang besar - potong dadu
  • lada merah & lada hijau - potong menyerong -kite guna cili padi 3 biji potong 2

Cara-cara ;

  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap.
  3. Masukkan ayam & bawang.
  4. Lepas 5minit masukkan serai & lada.
  5. Perlahankan api & masuk bahan2 lain & gaul biar sekata.
  6. Jika kering masukkan sedikit air.
  7. Rasa & adjust apa2 yg terkurang.
  8. Hidang panas2 dgn nasi putih.

3 comments:

ZaiY said...

amboi org jepun masak ayam vietnam ..tak lama smpai ke dubai plak kut, dah terlior dh ni...tp sos ikan lak takde..

Anonymous said...

>> vietnamese food ni saya tak berapa reti nak makan...
>> pernah sekali je makan...:D

Ummu Aqil said...

to ZaiY
hehehe...nama je ayam vietnam wat ngan ayam jepun jah...sos ikan tu kena pi carik ahh...takde maybe kuren lah rasenye...

to jeff
ikut selera tekak memasing nih...

Followers