"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

February 8, 2009

UDON GORENG TOMYAM




Salam Hujung Minggu...

...Cadang2 ari nih nak pi pasar basah Teradomari, nak pi carik stok ikan & seangkatannya... Tapi ape nak buat cadangan tu tinggal cadangan je ler, dek angin kuat + ade yuki... Dah le anakda kite tu mmg tak tahan ngan angin, mulut tu sure bising je... So kiteorg cancel dan duk lepak dalam umah je...

...So pagi nih kite wat udon nih,sblm nih biase guna perencah nasi goreng adabi, kali ni try wat rasa tomyam lak... Alhamdulillah hasilnya tak mengecewakan... Anakda kite yg tak suke pedas tu pon leh tambah 3x...

Bahannya
  • 3 bungkus udong ]3 org makan
  • 1 pek pes tomyam adabi
  • sedikit daging ]dipotong kecil
  • 2 s/b rempah massaman ]resepi kat dlm gerobok or leh intai kat blog cikmat kite tu
  • sayur
  • 1 s/b kicap
  • 4-5 ulas bawang putih ]ditumbuk halus-terpulang ya sbb kite suke taruk bwg putih byk2
  • minyak

Caranya
  1. Tumis bawang putih hingga wangi dan masukkan daging, goreng hingga masak.
  2. Masukkan rempah massaman + pes tomyam,goreng rata dan masukkan sedikit air.
  3. Masukkan udon dan diikuti sayur, goreng hingga semua sebati dan masuk kicap serta gaul rata. Siap dan tabur lah ape2 yg berkenan ya.

2 comments:

shima said...

perghh udon sih!!
kak aishah tepek lerr resepi udon masak style jepun lak.. i suke sgt2 udon nih!

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to shima
ahaks...udon stail jepun kite masak kat kedai je...muahahaha...xperimen masih lagi error...

There was an error in this gadget