...Yuk layan dulu ya...
...Ok kembali ke sri pentas, atas umah danchi nih jah...baru sat pi ato kek nih...
...Kite citer pasal kek nih ya...Kek nih dipinta oleh Imah, ibunya Fauzan, sempena besday diorg yg selang sehari, tak silap anaknya fauzan 7hb dan Imah 9hb...katanya nak kek marble sponge, pastu topping semua coklat, nak saiz paling beso, lagi beso lagi bagus (loyang yg kite ade saiz 9 je)...
...Kite wat pagi semalam, masa wat kek ni naik risau gak laaa sbb suhu dlm umah nih sejuk cam esbox, lagi2 lak kat dapur tu...naik segan kite nak masuk dapur...muahahah... Lepas je masak keknya tu, terus je taruk atas redai depan pemanas...Alhamdulillah ok...Keknye elok tak kecut...
...Pastukan asalnya cadang2nya nak deko ari nih, sekali pikir2 ngan suhu skrg baik buat semalam, ha amik ko, tak cukup setengah hari(rekod deko coklat paling lama)...itu pon just buat 2 layer mousse, topping coklat je, hiasan atas tu tak masuk lagi tu...
...Masa nak siram coklat ganache nih kan tak sampai 1 minit dah keras(nih dah duk depan pemanas dah tu), so tepi2 tu tak sempat nak rata elok...dah tu tuk bentuk corak tepi tu yg biasa waktu musim panas amik masa 2 jam sblm digunakan, nih amik masa 5 minit je dah keras...pastu buat lak tak sempat penuh 1 kek dah kena lembutkan balik....adeh cobaan gak buat kite yg tak pro nih lagi2 ngan musim sekarang...naik kejang tangan kite tu...alih2 stop je dulu...(ape2 pon mekasih bebanyak tuk akak linda yg tak putus2 kasi semangat n tips tu)...
...Lepas makan tgh ari td sambung balik, rangka2 dlm kepala nak design bunga rose sekali bile pikir2 kena boil selalu coklat tu, takut plak kuar minyak (free je jadik rezeki ciktong)... so gubah je nsan stoberi...Bebenonye nih ler pestaim nak gubah2 guna buah nih, thanks ya buat Akak Hana dan Akak Jasmeen atas tips anda tu...
...Sekali dah ok elok, masa masuk kete nak ngato terpasang lah plak pemanasnyer, sekali bukak kat umah Imah stobery tu kuar air lah plak...adehhh...Imah kata tak kisah, Alhamdulillah. Ape2 pon mekasih ya Imah sudi tempah ngan kite...Kurang lebih pohon halal ya...Kalu sedap tu tempah ler lagi...Ape2 komen dialu2 kan ya...
Dah ready nak ato nih
11 comments:
woww! kretipnyer! omedetou!
to hana
arigatou! tp ade yg kuren lg tu almaklum ahh pestaim guna buah...
cantiknyaaaaaaaaa....nak tempah gak..anta ke doha tak..heee
mmg lawo la sha...terbentuk ler bunga yg sungguh merah itew...kalo akak blurr idea...akak kopiket jerk deco sha ni yerk...hehehe
to ela
pestaim tu...kalu cantik alhamdulillah,ke doha tak ato tapi kalu org doha nak mai amik sanggup kite wat...;)
to jasmeen
alhamdulillah ahh akak,aishah dah nak naik panik bebenornyer tu...mujur hubby kasi cdgn tu...nak kopiket silakan...mane tau dah sampai kat tangan akak lagi2 ler lawonyer...
kat jepun pun leh amik tempahan, balik mesia nanti dah leh bukak kedai kek la jawabnya, nanti ajo kita sekali tau, malu sgt tak reti lgsung mendeko, buat kek pun selalu x menjadik lagi huhuu..
to ZaiY
ala akak kitepon duk sini kadang2 tak jadik gak keknyer tu...kalu org nak tempah tak kasi tau awal2 mmg takut sikit nak amik tu...kite tak pro lagi akak...
amboii cah, lawa sungguh bunga stoberi itu..
to cikwan
mekasih cikwan...tu baru pestaim wat...
Salam Aishah...
Cantik pula buah strawberry disusun jadi bunga gini...kreatif.
cabaran jugak mendeco bila cuaca sejuk...coklat cepat beku..tp kek yg Aishah deco ni cantik jadinya .
Salam kembali akak...
itu ler...hubby pon berkenan...dah direquest tu jamuan labnyer nanti...
musim sejuk mmg cobaan betui kalu deko coklat,kalu takat cc ok lagi...
Post a Comment