"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

March 6, 2009

AIR ASAM 2



...dek tekak ku tak lalu nak mkn benda2 berlemak & seangkatan tu...so ari nih tuk mkn tgh ari kiteorg layan air asam+ikan aji bakar(gambo ikan tak amik)...bahannye lebih kurang ngan yg sebelum nih buat cuma caranye lain sikit...tu yg warna cam pink2 sikit tu...

Bahannya
  • 2 biji tomato
  • 1 biji bwg besar
  • 1 s/k pati katsuo/belacan
  • 1 cwn air asam jawa
  • 5 biji cili padi ]terpulang nak taruk byk mana
  • garam
  • gula
  • sedikit jus lemon

Caranya
  1. Potong dadu tomato dan bawang. Bahagian dlm tomato diasing.
  2. Campurkan bahan dalam tomato bersama ngan semua bahan lain dan kemudian kisar sehingga hancur.
  3. Masukkan dalam bekas yg ada tomato dan bawang dadu tadi. Kacau rata. Siap.

No comments:

There was an error in this gadget